www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Εκπλήξεις και αποστρατείες

΄Επειτα από πολυήµερες διαπραγµατεύσεις - µε εµπλοκή και κορυφαίων στελεχών του ΠΑΣΟΚ - ανακοινώθηκαν αργά χθες το βράδυ τα ονόµατα των οκτώ αντιπεριφερειαρχών που θα περιληφθούν στο ψηφοδέλτιο του Γ. Σγουρού.


Πρόκειται για γνωστά κοµµατικά στελέχη, αλλά και για προσωπικότητες που προέρχονται από την κοινωνία.

Νωρίτερα, είχαν ανακοινωθεί τα ονόµατα των 100 υποψηφίων περιφερειακών συµβούλων του συνδυασµού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, αρκετά από τα στελέχη αυτά είναι προσωπικές επιλογές του υποψηφίου περιφερειάρχη – και µάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις είχαν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις από τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους για τις κρίσιµες θέσεις των αντιπεριφερειαρχών, οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες που προέκρινε ο κ. Σγουρός απορρίφθηκαν, επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε διαµηνυθεί προς τον υποψήφιο περιφερειάρχη πως τον τελικό λόγο στις επιλογές αντιπεριφερειαρχών θα είχε µόνον η Ιπποκράτους, αφήνοντάς του δυνατότητα παρέµβασης σχεδόν
αποκλειστικά στα ονόµατα των περιφερειακών συµβούλων.

Στον Πειραιά, που στάθηκε αφορµή και για τη ρήξη του ΠΑΣΟΚ µε τον Π. Φασούλα, επελέγη τελικώς ο πρώην δήµαρχος Κορυδαλλού Στέφανος Χρήστου. Ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Νήσων τοποθε τήθηκε ο εκδότης και υποψήφιος στις εθνικές εκλογές του 2009 Δηµήτρης Κατσικάρης που είχε έλθει σε αντιπαράθεση µε τον κ. Παν. Φασούλα, ο οποίος µένει εκτός ψηφοδελτίου.

Στη Δυτική Αττική ορίστηκε ως υποψήφια αντιπεριφερειάρχης η σηµερινή αντινοµάρχης Σταυρούλα Δήµου, από τις στενές συνεργάτιδες του κ. Θ. Πάγκαλου. Τοπικά στελέχη αναφέρουν ότι αναµένεται αντίδραση του νοµάρχη της περιοχής Αριστείδη Αρκουδάρη, που ήταν πιθανός υποψήφιος για την ίδια θέση. Σηµειώνεται ότι τις προηγούµενες ηµέρες είχαν υπάρξει πληροφορίες για το ενδεχόµενο «προσέγγισης» του κ. Αρκουδάρη – που έχει εκλεγεί δύο φορές νοµάρχης Δυτικής Αττικής – µε το ψηφοδέλτιο του κ. Γιάννη Δηµαρά.

Εκπληξη αποτελεί και η επιλογή της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Καρακλιούµη για τον Νότιο Τοµέα Αθηνών. Σηµειώνεται ότι, µετά την άρνηση Φασούλα να θέσει υποψηφιότητα σε αυτή την περιοχή, ακουγόταν έντονα το όνοµα του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γρηγόρη Φελώνη, για την τοποθέτηση του οποίου έδινε µάχη και ο Γ. Σγουρός.

Εναλλακτικά, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ προόριζε τον κ. Φελώνη για τη θέση του υποψηφίου αντιπεριφερειάρχη στον Κεντρικό Τοµέα Αθηνών. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Παπαδηµητρίου - Τσάτσου, κόρης του Δηµήτρη Τσάτσου και χήρας του Γιώργου Παπαδηµητρίου.

Στη δεξαµενή των συνδικαλιστών στράφηκε η Ιπποκράτους για τον Βόρειο και Δυτικό Τοµέα Αθηνών. Στην πρώτη περίπτωση θα δώσει τη µάχη ως αντιπεριφερειάρχης ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ Κώστας Μανιάτης, ενώ στη δεύτερη αποφασίστηκε να οριστεί ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κώστας Παπαντωνίου.

Εκτός έµεινε όπως είχε διαφανεί τις τελευταίες ηµέρες ο υποψήφιος νοµάρχης του ΠΑΣΟΚ το 2006 στην Ανατολική Αττική Θανάσης Μπαλής, καθώς υποψήφια αντιπεριφερειάρχης στην περιοχή είναι το µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του κόµµατος Χρυσάνθη Κισκήρα.

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ


Η Ιπποκράτους, και όχι ο υποψήφιος περιφερειάρχης, είχε τον πρώτο λόγο στην επιλογή των αντιπεριφερειαρχών

Θύµα της βεντέτας ο Φασούλας

ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ λίστας µε τους υποψήφιους αντιπεριφερειάρχες µένει τελικώς ο Παναγιώτης Φασούλας.

Η πρόταση του Γιάννη Σγουρού στον Παναγιώτη Φασούλα έγινε µόλις την εποµένη της ανακοίνωσης των υποψήφιων περιφερειαρχών του ΠΑΣΟΚ ενώπιον του Γιάννη Μίχα.

Ολοι τότε θεώρησαν ότι τα χαµόγελα που αντήλλαξαν, έστω και... θεατρικά, θα έβαζαν τέλος στην αντιπαράθεση ανάµεσα στα «δίδυµα» Σγουρός - Μίχας και Φασούλας - Μίχας. Στην πορεία όµως ο Γ. Μίχας, σύµφωνα µε υψηλόβαθµο στέλεχος της κυβέρνησης, «θυσιάστηκε» αποδεχόµενος την υποψηφιότητα στον Δήµο Πειραιώς και διεµήνυσε στην Ιπποκράτους πως δεν επρόκειτο να δεχθεί την παρουσία του Π. Φασούλα ως υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς.

Αµέσως µετά ο γραµµατέας του Εθνικού Συµβουλίου του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συναντηθεί µε τον Παναγιώτη Φασούλα.

Η συνάντηση έγινε προ δεκαπενθηµέρου σε καλό κλίµα µολονότι ο Μ. Καρχιµάκης πρότεινε στον δήµαρχο να κατέβει µεν αντιπεριφερειάρχης, όχι όµως στον Πειραιά, αλλά στη Νότια Αττική (Γλυφάδα) «όπου βρίσκεται και το σπίτι του». Ο Π. Φασούλας ήταν εξαρχής αρνητικός. Ο γραµµατέας του ΠΑΣΟΚ όµως επέµεινε.

Συναντήθηκε για δεύτερη φορά µε τον Π. Φασούλα την περασµένη Κυριακή, αλλά το ραντεβού κατέληξε σε αδιέξοδο. Το πρωί της Δευτέρας ο Μ. Καρχιµάκης τηλεφώνησε στον Π. Φασούλα και του ζήτησε να δεχθεί την ακόλουθη πρόταση: Να είναι υποψήφιος (µε σταυρό) περιφερειακός σύµβουλος Πειραιώς ώστε αργότερα να τοποθετηθεί σε µία από τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών. Εκεί επήλθε η ρήξη. «Θέλετε να µε στείλετε από δήµαρχο κλητήρα», απάντησε ο Φασούλας στον γραµµατέα του ΠΑΣΟΚ.

Οι εκλογές φέρνουν πρόωρα απολυτήρια

ΑΠΟ 4 έως 12 ηµέρες θητείας κερδίζουν, λόγω εκλογών, οι στρατιώτες, σµηνίτες και ναύτες που επρόκειτο κανονικά να απολυθούν από το Στράτευµα την περίοδο 4 έως 16 Νοεµβρίου. Με απόφαση του υπουργού Αµυνας κ. Ε. Βενιζέλου, απολύονται οριστικά στις 4 του µηνός όλοι οι υπόχρεοι πλήρους θητείας, καθώς και µειωµένης 9µηνης ή 6µηνης υποχρέωσης που απολύονταν τη συγκεκριµένη περίοδο.

Οπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση, η ρύθµιση έγινε προκειµένου να διευκολυνθούν τόσο οι µονάδες όσο και οι υπηρετούντες «ενόψει των επικείµενων δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών της 7ης Νοεµβρίου.

Κυριαρχία ΣΥΝ στο ψηφοδέλτιο Μητρόπουλου

ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ αντιπεριφερειάρχες Αττικής του συνδυασµού «Αττική Συνεργασία - Οχι στο Μνηµόνιο» παρουσίασε χθες ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αλέξης Μητρόπουλος.

Κεντρικός τοµέας:

Νίκος Βούτσης, πολιτικός µηχανικός, µέλος Πολιτικής Γραµµατείας ΣΥΝ.

Βόρειος τοµέας:

Δηµήτρης Τσουκαλάς, συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος ΟΤΟΕ.

Νότιος τοµέας:

Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής πανεπιστηµίου, νοµαρχιακός σύµβουλος ΔΗΚΚΙ.

Δυτικός τοµέας:

Νότης Μαριάς, αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστηµίου, νοµαρχιακός σύµβουλος Αθηνών.

Πειραιάς:

Λία Φράγκου, ιδιωτική υπάλληλος, µέλος της ΚΠΕ ΣΥΝ.

Ανατολική Αττική:

Γιώργος Βαρεµένος, δηµοσιογράφος.

Δυτική Αττική:

Γιάννης Βασιλείου, λογιστής, νοµαρχιακός σύµβουλος.

Νησιά:

Γιάννης Σχίζας, εκπρόσωπος των Οικολόγων ενάντια στο Μνηµόνιο.

Ο γραµµατέας του ΣΥΝ Δηµήτρης Βίτσας θα είναι υποψήφιος στον δυτικό τοµέα ως περιφερειακός σύµβουλος. Επίσης περιφερειακοί σύµβουλοι κατεβαίνουν τα µέλη της Πολιτικής Γραµµατείας του Συνασπισµού: Αλέκος Καλύβης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Μηλιός, τα µέλη της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννης Πρωτονοτάριος, Πάνος Τριγάζης και ο γραµµατέας της νεολαίας, Νάσος Ηλιόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: