www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

10 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από φυματίωση ως το 2015

Αν δεν γίνουν προσπάθειες καταπολέμησης της φυματίωσης, 10 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από την ασθένεια ως το 2015, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.


Το πρόγραμμα "Στοπ στη φυματίωση" του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπολογίζει στα 47 δισ. δολάρια το ποσό που θα χρειαστεί τα επόμενα πέντε χρόνια, ώστε να μειωθεί στο μισό ο αριθμός των προβλεπόμενων θανάτων. Στον τομέα της έρευνας οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι πρέπει ν' αναπτυχθούν αποτελεσματικά διαγνωστικά τεστ, νέα φάρμακα ή εμβόλιο. Από τα 47 δισ. δολάρια υπολογίζονται ότι για την έρευνα θα χρειαστούν 10 δισ. δολάρια και για την εφαρμογή του προγράμματος δράσης άλλα 37 δισ. δολάρια.

Στο πρόγραμμα κατά της φυματίωσης συμμετέχουν κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ιδιωτικές εταιρείες.

Η φυματίωση είναι μια μολυσματική ασθένεια που προσβάλλει τους πνεύμονες, προκαλείται από βακτήριο και μεταδίδεται μέσω του αέρα. Υπολογίζεται ότι ένας φορέας της νόσου μπορεί να
μολύνει 15 άτομα ετησίως.

Κάθε χρόνο 9 εκατ. άνθρωποι ανά τον κόσμο προσβάλλονται από τη φυματίωση, κυρίως στις χώρες της Ασίας (55% των κρουσμάτων) και της Αφρικής (30%). Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στην Κίνα και την Ινδία.

Από τα εννέα εκατ. ασθενείς, περίπου δύο εκατ. πεθαίνουν ετησίως, παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις η φυματίωση είναι ιάσιμη, αναφέρουν οι εμπειρογνώμονες του προγράμματος κατά της φυματίωσης.

Πιο ευάλωτοι θεωρούνται οι ασθενείς του AIDS (περίπου 900.000 κρούσματα φυματίωσης κάθε χρόνο) και οι ασθενείς που αναπτύσσουν αντίσταση στα φάρμακα κατά της φυματίωσης (400.000-500.000 κρούσματα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: