www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

΄Ωρα για ανώδυνες επισκέψεις στον οδοντίατρο

Επιτέλους οι επισκέψεις στον οδοντίατρο δεν θα αποτελούν εφιάλτη. Ερευνητές εφευρίσκουν νέες, επαναστατικές μεθόδους οδοντιατρικής φροντίδας, που χαρίζουν απαστράπτουσες οδοντοστοιχίες με ελάχιστη ενόχληση και χωρίς πόνο. Σιδεράκια-εξπρές, αναισθητικό σπρέι αντί για βελόνες και εξειδικευμένα τεστ σιέλου για την έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου της στοματικής κοιλότητας δοκιμάζονται ήδη πειραματικά. Και σύντομα θα αντικαταστήσουν τις ως τώρα επώδυνες, επεμβατικές θεραπείες. Κορυφαίοι επιστήμονες παρουσίασαν πρόσφατα στον βρετανικό Τύπο έξι τελευταίες τάσεις στην «ανώδυνη οδοντιατρική». Στραβά, κίτρινα ή σάπια δόντια δεν συνιστούν μόνο αισθητικό πρόβλημα αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές για την υγεία αφού έχει αποδειχθεί ότι η κακή στοματική υγιεινή ευθύνεται ακόμη και για καρδιοπάθειες.

Ιστός για νέα ούλα «εδώ και τώρα»

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανακάλυψαν επιθηλιακά κύτταρα των παρειών τα οποία λειτουργούν όπως τα βλαστοκύτταραέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέου ιστού, όπως ο ουλικός ιστός. Στόχος είναι η θεραπεία των περιοδοντικών νόσων. «Ανακαλύψαμε ότι οι πληγές στο
στόμα επουλώνονται πολύ πιο γρήγορα από τις πληγές στο δέρμα και έτσι ψάξαμε να βρούμε τι ευθύνεται για αυτό. Τα κύτταρα που ανακαλύψαμε στο εσωτερικό των παρειών δείχνουν να λειτουργούν αποτελεσματικά» εξηγεί ο καθηγητής Φιλ Στέφενς. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν σε τρία- τέσσερα χρόνια.

«Μαγικό ραβδάκι» με ακτίνες laser

Το σύστημα «Ρeriowave» που αναπτύχθηκε από καναδούς επιστήμονες και χρησιμοποιείται ήδη σε μερικά ιατρεία, εκπέμπει φως που ενεργοποιεί ειδικές χημικές ουσίες οι οποίες εφαρμόζονται στα δόντια για την καταπολέμηση των παθήσεων των ούλων και του σαπίσματος των δοντιών. «Βοηθάει στον έλεγχο των μολύνσεων και αποφεύγεται η ανάγκη επώδυνων θεραπειών για τα ούλα» υπογραμμίζει ο βρετανός καθηγητής Στέφεν Πόρτερ του University College στο Λονδίνο.

Αναισθητικό σπρέι αντί για σύριγγες

Σύμφωνα με τη δρα Ουτσένα Οκόγε της κλινικής London Smiling Dental Group, το 90% των ασθενών υποφέρει περισσότερο από την ένεση με αναισθητικό στα ούλα παρά από το χαλασμένο δόντι το οποίο φροντίζει ο οδοντίατρος. Επιστήμονες αναπτύσσουν ένα εισπνεόμενο αναισθητικό σπρέι, το οποίο μουδιάζει τα ούλα της άνω γνάθου για περίπου 30-90 λεπτά. «Ταξιδεύει» μέσω του τρίδυμου νεύρου στο πρόσωπο και λειτουργεί μόνο για τα δόντια της άνω γνάθου αφού αυτή είναι περισσότερο πορώδης και επιτρέπει στην ουσία να διαχυθεί πιο εύκολα.

«Γυάλινη» οδοντόκρεμα

Μια οδοντόκρεμα με διαλυτά σωματίδια γυαλιού αναπτύχθηκε από το Οδοντιατρικό Ινστιτούτο στο Μπαρτς σε συνεργασία με τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Λονδίνου. Τα μικροσκοπικά σωματίδια προσκολλούνται επάνω στα δόντια, απελευθερώνοντας ασβέστιο και φθόριο για την ενδυνάμωση των δοντιών, ενώ παράλληλα μειώνουν την ευαισθησία στις ζεστές ή κρύες τροφές. Η εμπορική διάθεση της οδοντόκρεμας αναμένεται σε περίπου δύο χρόνια.

Δονούμενα σιδεράκια-εξπρές

Μια ειδική δονούμενη μασέλα που εφαρμόζεται για μόλις δέκα λεπτά καθημερινά στα δόντια και η τιμή της ξεκινά από περίπου 200 ευρώ επιταχύνει ως και 30% τη σύγκλιση των οδοντοστοιχιών. Τα συμβατικά σιδεράκια χαλαρώνουν τους περιοδοντικούς συνδέσμους και η πίεση που ασκείται ενεργοποιεί τη δημιουργία νέου οστού που συγκρατεί τα δόντια στη σωστή τους θέση. Το οστό ανταποκρίνεται πιο γρήγορα στη δόνηση παρά στη σταθερή πίεση. «Τα σιδεράκια χρειάζονται μέχρι και τρία χρόνια για να ισιώσουν τα δόντια. Το νέο σύστημα μπορεί να λειτουργήσει και σε έξι μήνες» είπε ο δρ Ανούπ Μαΐνι της κλινικής Αqua Dental Spa του Λονδίνου.

Τεστ σιέλου ανιχνεύει τον καρκίνο

Νέα μη επεμβατικά τεστ σιέλου, που αναπτύσσονται από το Τμήμα Οδοντιατρικής του Κings College του Λονδίνου, ανιχνεύουν τον καρκίνο του στόματος, του μαστού και του παγκρέατος, καθώς επίσης τον διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Το τεστ εντοπίζει τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα καρκινικά κύτταρα. «Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζει ανοδικές τάσεις. Αυτά τα τεστ σιέλου εντοπίζουν τις ασθένειες προτού παρουσιαστούν τα συμπτώματα» εξήγησε ο καθηγητής Γουίλσον. Τα τεστ θα είναι διαθέσιμα σε τρία- πέντε χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: