www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

ΔΕΗ: Ως το τέλος του χρόνου τα νέα τιμολόγια

Η ΔΕΗ έχει αποστείλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και αναμένει την τελική έγκριση, προκειμένου οι νέες χρεώσεις να ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου, ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αρθούρος Ζερβός σήμερα, στο περιθώριο του συνεδρίου του Εκόνομιστ για την κλιματική αλλαγή.

Στις αρχές του μήνα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις 4-10 % σε εμπορικά και βιομηχανικά τιμολόγια και αυξήσεις 5 - 7 % στα αγροτικά. Τα ποσοστά αυτά προκύπτουν αφού συνυπολογιστούν, εκτός από τις χρεώσεις για την ενέργεια, επιπλέον τα πάγια, οι λεγόμενες «μονοπωλιακές» χρεώσεις (για τη χρήση των δικτύων, τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας), το τέλος Ανανεώσιμων Πηγών και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης
που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Οι χρεώσεις αυτές διαφοροποιήθηκαν από κατηγορία σε κατηγορία καταναλωτή, προκειμένου να περιοριστούν, από το νέο έτος, οι επιβαρύνσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης. Η ΔΕΗ θα ανακοινώσει ως το τέλος του χρόνου τα αναλυτικά τιμολόγια που θα εγκριθούν από το ΥΠΕΚΑ.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες κλιμάκιο της «τρόικας» θα έχει επαφές με εταιρίες του ενεργειακού τομέα σε συνέχεια των συζητήσεων που έγιναν το καλοκαίρι, οπότε διατυπώθηκε αίτημα για πώληση λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ το οποίο απέρριψε η κυβέρνηση. Οι δύο πλευρές βρίσκονται τώρα σε αναζήτηση «ισοδύναμων λύσεων» που θα οδηγήσουν σε απελευθέρωση της αγοράς, στις οποίες περιλαμβάνεται η πώληση ενέργειας που παράγεται από τον λιγνίτη στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ, με δημοπρασίες.

Στις επαφές αυτές θα εξεταστεί επίσης το «μοντέλο» διαχωρισμού των δικτύων της ΔΕΗ που θα εφαρμοστεί στη χώρα μας. Ηδη η ΔΕΗ έχει αποφασίσει τη σύσταση θυγατρικών εταιριών για τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, επιλέγοντας σύμφωνα με τις εναλλακτικές λύσεις που προβλέπει η σχετική Οδηγία το νομικό διαχωρισμό αντί της πώλησης των δικτύων.

Στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Ζερβός παρουσίασε την περιβαλλοντική στρατηγική της ΔΕΗ, που περιλαμβάνει απόσυρση παλιών, ρυπογόνων μονάδων, κατασκευή νέων σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Τον Ιούνιο αποσύρθηκε η 1η μονάδα της Πτολεμαΐδας, ισχύος 70 μεγαβάτ και ακολουθούν ως το 2015 άλλες τρεις λιγνιτικές μονάδες στην Πτολεμαΐδα και δύο στη Μεγαλόπολη, συνολικής ισχύος 870 μεγαβάτ καθώς και οι παλιές μονάδες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Λαύριο, Αλιβέρι και Αγ. Γεώργιο (Κερατσίνι), ισχύος 1880 MW. Στο μεταξύ βρίσκονται υπό κατασκευή οι νέες μονάδες φυσικού αερίου σε Αλιβέρι (417 MW) και Μεγαλόπολη (811 MW), και έχει προκηρυχθεί η νέα λιγνιτική μονάδα της Πτολεμαΐδας (550 - 560 MW). Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών, η ΔΕΗ σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ ως το 2015 για την εγκατάσταση 1200 MW, σε συνεργασία ή μη με ιδιώτες.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι μεσοπρόθεσμα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας οι Ανανεώσιμες Πηγές θα γίνουν ανταγωνιστικές, ενώ είναι απηλλαγμένες από τις αβεβαιότητες που συνδέονται με τις θερμικές μονάδες, που είναι η εξέλιξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και το κόστος αγοράς των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: