www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Βέμπερ: «Δε θα χρεoκοπήσει κράτος-μέλος της ευρωζώνης»

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει ενδεχόμενο χρεοκοπίας κράτους μέλους της Ευρωζώνης παρείχε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Άξελ Βέμπερ.


Παράλληλα, έκανε λόγο για σημαντική επιτυχία στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης και μίλησε για ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους για τις προωθούμενες αλλαγές στην οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο φερόμενος ως διάδοχος του Ζαν Κλόντ Τρισέ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε πως όλες οι κυβερνήσεις της Ένωσης έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα επιτρέψουν καμία κρατική χρεοκοπία. «Κρατική χρεοκοπία δεν θα υπάρξει στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο
γερμανός τραπεζίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα μηχανισμό αυτόματων κυρώσεων για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας, όπως και διακανονισμούς - χρηματοδοτήσεις που θα αποτρέπουν το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας.

Ερωτηθείς για τη κρίση στην Ελλάδα είπε πως οι θεσμικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποσοβήσουν αντίστοιχες κρίσεις στο μέλλον και σημείωσε πως η περίπτωση της Ελλάδας θα πρέπει να αποτελέσει «εξαίρεση» στο νέο πλαίσιο.

Ο ίδιος έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης και απένειμε εύσημα για την ταχεία δημοσιονομική προσαρμογή και την πολιτική λιτότητας. «Η Ελλάδα έπραξε το σωστό. Διαπιστώνεται σημαντική επιτυχία στο ελληνικό πρόγραμμα σταθεροποίησης αυτήν τη χρονιά», δήλωσε, προσθέτοντας πως η διεθνής πίεση θα βοηθήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: