www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ο προϋπολογισμός του 2011 στο μικροσκόπιο της τρόικας

Ξεκινούν σήμερα το πρωί οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με θέμα τα μέτρα που θα περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2011, αλλά και την αποτίμηση των αστοχιών του φετινού προϋπολογισμού.


Στο επίκεντρο αναμένεται ότι θα βρεθεί το μέτρο της περαίωσης «μαμούθ» που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει τις μεγάλες αποκλίσεις τόσο στα φορολογικά έσοδα (που έχουν βασική αιτία την αδυναμία είσπραξης εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής) αλλά και στις δαπάνες ασφαλιστικών ταμείων, νοσοκομείων, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.

Θα συζητηθούν και τα υπόλοιπα υπό εξέταση μέτρα περιστολής δαπανών (αμυντικών, επενδυτικών κλπ) και εύρεσης εσόδων (αύξηση ΦΠΑ, φόρου στα καύσιμα, αλλαγή φορολόγησης στα τσιγάρα
κλπ) για να διασφαλιστούν οι όροι του Μνημονίου.

Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για το μέτρο της περαίωσης, θα ακολουθήσει το απόγευμα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με σκοπό τη λήψη πολιτικής απόφασης, η οποία και θα εγγραφεί, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα του 2011 στον προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας θα μείνουν στην Αθήνα τουλάχιστο έως την προσεχή Τρίτη. Το πρόγραμμά τους τελεί υπό διαμόρφωση, αλλά έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση με τους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στις 13.30μμ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομοσπονδιακό υπουργό Οικονομικών και Τεχνολογίας Bernd Pfaffenbach.

Δεν υπάρχουν σχόλια: