www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ελπίδες για επαναφορά των επιπέδων του όζοντος στα μέσα του αιώνα

Χάρη στην απαγόρευση μιας σειράς επιβλαβών χημικών, το στρώμα όζοντος που προστατεύει τη Γη από την υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία έχει σταματήσει να αραιώνει και θα επανέλθει στα κανονικά επίπεδα γύρω στα μέσα του αιώνα, δείχνει έκθεση του ΟΗΕ για την οποία συνεργάστηκαν 300 επιστήμονες.

Η έκθεση, με τίτλο «Επιστημονική Εκτίμηση της Εξάντλησης του Όζοντος 2010» επιβεβαιώνει την επιτυχία του Πρωτοκόλλου του Μόντρεαλ, της διεθνούς συνθήκης που υπεγράφη το 1987 και επέβαλε τη σταδιακή κατάργηση των χλωροφθορανθράκων (CFC).

Οι ενώσεις αυτές, που χρησιμοποιούνταν ευρέως ως ψυκτικά υγρά και ως προωθητικά αέρια σε σπρέι, παραμένουν δραστικά στην ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια, γι' αυτό και τα αποτελέσματα του Πρωτοκόλλου άργησαν να γίνουν εμφανή.

«Το όζον σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του όζοντος στις πολικές περιοχές, έχει πάψει να μειώνεται, αλλά ακόμα δεν έχει αρχίσει να αυξάνεται» δήλωσε ο Λεν Μπάρι, επικεφαλής
των ερευνών στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Σύμφωνα με την έκθεση, το στρώμα του όζοντος στη στρατόσφαιρα θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1980 κάποια στιγμή το διάστημα 2045-2060.

Αργότερη αναμένεται πάντως να είναι η επούλωση της λεγόμενης τρύπας του όζοντος που εμφανίζεται κάθε άνοιξη πάνω από την Ανταρκτική, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η «τρύπα» πάνω από το βόρειο πόλο ήταν η πρώτη ένδειξη που ανησύχησε τους επιστήμονες τη δεκαετία του 1970. Συνολικά 196 χώρες επικύρωσαν το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ όταν ανακαλύφθηκε, τη δεκαετία του 1980, ότι το όζον καταστρέφεται από τους CFC.

Δεδομένου ότι οι ουσίες αυτές δρουν και ως αέρια του θερμοκηπίου, η κατάργησή τους ήταν θετική και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνει η έκθεση.

Αέρια του θερμοκηπίου είναι πάντως και οι ενώσεις που αντικατέστησαν τους χλωροφθοράνθρακες, δηλαδή οι υδροχλωροφθοράνθρακες (HCFC) και οι υδροφθοράνθρακες (HFC).

Οι ενώσεις αυτές είναι μάλιστα χιλιάδες φορές ισχυρότερες από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέρια του θερμοκηπίου και, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι εκπομπές τους αυξάνονται κατά 8% το χρόνο.

«Αυτό αντιστοιχεί δυνητικά σε έναν τομέα όπου θα μπορούσε να αναληφθεί δράση στο πλαίσιο της γενικότερης πρόκλησης της κλιματικής αλλαγής» σχολίασε ο Ακίμ Στάινερ, επικεφαλής του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP).

Δεν υπάρχουν σχόλια: