www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

Ματαιώθηκε τελικά η λειτουργία στην Αγία Σοφία

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικώς η τέλεση λειτουργίας στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου για την Αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας Κρις Σπύρου σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».


Ο Κ. Σπύρου τόνισε ότι έλαβε "από τις τουρκικές αρχές έγγραφο με το οποίο η δραστηριότητά του χαρακτηρίζεται προκλητική".

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι "το έγγραφο έχει σχεδόν το χαρακτήρα απαγόρευσης εισόδου στην Τουρκία" και ότι εξαιτίας της συγκεκριμένης εξέλιξης ματαιώθηκε το ταξίδι για την Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ" αναφέρει σήμερα ότι σε δήλωσή του προς την εφημερίδα, ο σύμβουλος του Σπύρου, Αθανάσιος Μπακόλας είπε πως το εν λόγω έγγραφο ήταν επιστολή του
πρεσβευτή της Τουρκίας στην Άγκυρα Χασάν Γκιογούς.

Χθες, ο Σπύρου μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τουρκικού τηλεοπτικού δικτύου NTV.

Ερωτηθείς τι θα κάνει σε περίπτωση που τον συλλάβει η αστυνομία καθώς επιχειρεί να πραγματοποιήσει τη λειτουργία, είπε ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρεί ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζει "διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τον Πάπα".

Όπως υποστήριξε ο Σπύρου, ο Πάπας κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη το 2006, είχε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία, όπου είχε προσευχηθεί.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός πολιτισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάϊ είχε δηλώσει ότι δεν θα δοθεί άδεια για λειτουργία στην Αγία Σοφία.

Επιπλέον, ο διευθυντής του μουσείου του Τόπκαπι, ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είπε πως "η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει ως έχει" και ότι "κανείς δεν μπορεί να μπει στο μουσείο της Αγίας Σοφίας δίχως εισιτήριο".

Εξάλλου, αργά χθες το απόγευμα ομάδα Τούρκων ακροδεξιών πραγματοποίησε συγκέντρωση έξω από την Αγία Σοφία.

Περίπου 250 άτομα διαμαρτυρήθηκαν για τη λειτουργία που επρόκειτο να τελεστεί σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: