www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Επισπεύδεται η είσπραξη ΕΤΑΚ και ΦΜΑΠ

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την αποστολή των σημειωμάτων ΕΤΑΚ 2009, την επόμενη εβδομάδα ταχυδρομείται νέα «παρτίδα» 500.000 εκκαθαριστικών, αλλά και του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, στο πλαίσιο των κινήσεων που δρομολογούνται για την ανατροπή της αρνητικής πορείας των δημοσίων εσόδων.


Στόχος της κυβέρνησης είναι στο τέλος του έτους να συγκεντρώσει από τη φορολογία ακινήτων, μέσω και της έκτακτης εισφοράς, ποσό που προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Tον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία των εσόδων, αλλά και τη συσσώρευση των ληξιπρόθεσμων χρεών, έκρουσε η Κομισιόν προειδοποιώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο λήψης «διορθωτικών μέτρων» προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν «ολίσθηση» του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Επισημαίνοντας του κινδύνους που διατρέχει ο δημοσιονομικός στόχος, η Επιτροπή σημειώνει μεταξύ άλλων ότι τα συνολικά ταμειακά έσοδα αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο κατά 5,9%, ποσοστό πολύ
χαμηλότερο από τον ετήσιο στόχο αύξησης κατά 15,6%, παρά τη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ, λόγω του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα από τα προσδοκώμενα και της σχετικά μεγάλης βαρύτητας της φορολογίας στη σύνθεση της οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης, σύμφωνα με την Κομισιόν, πρόσθετους κινδύνους για τον στόχο εγκυμονούν η συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι έως τώρα χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και η κάλυψη, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, της πτώσης των δαπανών.

«Συγκυριακή η υστέρηση»

Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν μικρή και συγκυριακή την υστέρηση στα έσοδα, ύψους 800 εκατ. ευρώ, εκτιμώντας ότι δεν πρόκειται να συνεχιστεί, καθώς όπως υποστηρίζουν, το κράτος αναμένει τις (προαναφερθείσες) εισπράξεις από το ΕΤΑΚ του 2009, τον ΦΜΑΠ και τα φυσικά πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά το κοινωνικό πακέτο (εν όψει και της ΔΕΘ ), οι ίδιοι κύκλοι, αφού πρώτα υπενθυμίζουν πως τα περιθώρια είναι γνωστά, σημειώνουν ότι υπάρχει ένα υπόλοιπο 100 εκατ. ευρώ από τα επιδόματα στο Ταμείο Αλληλεγγύης για στοχευμένες δράσεις. Τέλος, με οδηγό τον εξορθολογισμό των κοινωνικών δαπανών, επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι το θέμα είναι το πώς διαχειρίζεσαι αυτά που δίνεις, τα οποία είναι πολλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: