www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Επανεξετάζεται η χρήση ψυχότροπων ναρκωτικών στην ψυχοθεραπεία

Ψυχοτρόπα ναρκωτικά, όπως το LSD, η κεταμίνη και τα «μαγικά μανιτάρια» μπορούν να συνδυασθούν με ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, των ψυχαναγκαστικών εμμονών ή του χρόνιου πόνου, υποστηρίζουν Ελβετοί ερευνητές.


Αν και οι μελέτες για τις επιπτώσεις των ψυχεδελικών ναρκωτικών, που έχουν χρησιμοποιηθεί και κατά το παρελθόν από ψυχιάτρους, περιορίστηκαν δραστικά τις τελευταίες δεκαετίες εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής κατά της χρήσης ναρκωτικών, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η έρευνα γύρω από τις κλινικές τους ιδιότητες είναι δικαιολογημένη.

Η επιστημονική ομάδα ανακοίνωσε ότι πρόσφατες απεικονίσεις αξονικών τομογραφιών εγκεφάλων έδειξαν ότι το LSD, η κεταμίνη και η ψιλοκυβίνη (δραστική ουσία των παραισθησιογόνων μανιταριών) επηρεάζουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τρόπους, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στον περιορισμό
των συμπτωμάτων για διάφορες ψυχιατρικές διαταραχές.

Τα ναρκωτικά μπορεί να λειτουργήσουν ως ενός είδους καταλύτης, που θα βοηθήσει τους ασθενείς να μεταβάλουν την αντίληψή τους για προβλήματα ή επίπεδα πόνου, προτού προχωρήσουν σε ψυχοθεραπεία για να μάθουν να τα αντιμετωπίζουν. «Τα ψυχεδελικά προσφέρουν στον ασθενή νέα προοπτική, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις της ψυχοθεραπείας του, όπως την αναμόχλευση καταπιεσμένων μνημών», λέει ο δρ. Φραντς Βολενβάιντερ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Ζυρίχης, που μετείχε στη μελέτη.

Ανάλογα με το είδος ανθρώπου που λαμβάνει το ναρκωτικό, τη δόση και τις συνθήκες χορήγησής του, οι επιπτώσεις των ψυχεδελικών μπορεί να είναι ποικίλες, από αίσθημα απεριόριστης χαράς μέχρι και κρίσεις πανικού.

Χαμηλές δόσεις

Ο δρ. Βολενβάιντερ και ο συνάδελφός του, Μάικλ Κομέτερ, εκτιμούν ότι τα στοιχεία από προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι τέτοια ναρκωτικά μπορεί να βοηθούν στην αντιμετώπιση ψυχικών παθήσεων επηρεάζοντας τη μετάδοση σημάτων στον εγκέφαλο.

Αν, όμως, ο ιατρικός κόσμος επιθυμεί να τα αξιοποιήσει συστηματικά, είναι πολύ σημαντικό οι δόσεις να διατηρηθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα για σύντομο χρονικό διάστημα και πάντα σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία. Μικρότερη μελέτη Αμερικανών ιατρών, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μία δόση κεταμίνης -αναισθητικό που χρησιμοποιείται νομίμως στην κτηνιατρική, αλλά και παρανόμως από νεαρούς χρήστες- μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση ασθενών με διπολική διαταραχή μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: