www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Δεν έχει τελειωμό το Ασφαλιστικό

Νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011 αλλά και «διορθωτικά» δημοσιονομικά μέτρα εντός του 2010 θα λάβει η Ελλάδα, αν δεν εκπληρώσει τους στόχους του Μνημονίου. Αυτό ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Ολι Ρεν, κατά την παρουσίαση της θετικής αξιολόγησης της χώρας για την εκταμίευση της 2ης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο), από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.


Ο επίτροπος ξεκίνησε τη δήλωσή του εκθειάζοντας την «εντυπωσιακή εξυγίανση στα δημόσια οικονομικά και την ταχεία πρόοδο σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Κατέγραψε όμως και μια σειρά από «αδυναμίες», οι οποίες αν δεν καλυφθούν δεν θα διασφαλιστεί η εκταμίευση της τρίτης δόσης (9 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).

«Ενδέχεται να χρειαστούν»

* Αφήνει ανοιχτό το παράθυρο για νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2011, αν ειδική έκθεση δείξει ότι οι αλλαγές δεν καλύπτουν τους στόχους του Μνημονίου. Εκανε ειδική μνεία για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, που «βελτιώνουν σημαντικά τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του». Αλλά πρόσθεσε ότι
«ενδέχεται να χρειαστούν ορισμένα ακόμη μέτρα το 2011, ανάλογα με τις επικείμενες μακροπρόθεσμες προβλέψεις».

Το Μνημόνιο ορίζει με σαφήνεια ότι δεν πρέπει, μετά τη μεταρρύθμιση, η συνολική δαπάνη για συντάξεις από σήμερα έως το 2060 να αυξηθεί πάνω από 2,5% του ΑΕΠ (από περίπου 12% προ αλλαγών). Ωστόσο, αυτό μένει να αποδειχθεί από μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, που ακόμη δεν έχει γίνει, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν.

ΔΝΤ: Διαφορά 5 δισ. ευρώ
Τα πρώτα στοιχεία, μάλιστα, δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ΔΝΤ, που μετέχει επίσης στην τρόικα σε έκθεση του Ιουλίου για την Ελλάδα, ανέφερε ότι το προσωρινό πόρισμα της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείχνει ότι υπάρχει μία διαφορά της τάξης των 5 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ). Αν οι υπολογισμοί δεν αλλάξουν στην τελική μελέτη που θα κατατεθεί το φθινόπωρο, η κυβέρνηση υποχρεούται να προβεί σε νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

* Σημαντική πρόκληση θεωρεί επίσης η Κομισιόν τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας και χρηματοοικονομικής σταθερότητας στον τραπεζικό τομέα και ζητά να επιταχυνθεί το πρόγραμμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

* Δίδονται εύσημα για τη σημαντική πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ομως ζητείται επίσπευση των αλλαγών στα κλειστά επαγγέλματα, στην κατάργηση κανονιστικών ρυθμίσεων, στην άρση των φραγμών σε τουρισμό και λιανεμπόριο, στον ΟΣΕ και στην ενέργεια.

Συσσώρευση ληξιπρόθεσμων

* Κρίνονται θετικά οι δημοσιονομικές εξελίξεις «καθώς το έλλειμμα μειώθηκε κατά 46%, ταχύτερα από τον προγραμματισμό, αλλά τα οφέλη προήλθαν κυρίως από τις δαπάνες». Αντιθέτως, ασκείται κριτική για τα ταμειακά έσοδα, που αποκλίνουν πολύ του στόχου, και «βλέπει» κινδύνους στη συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών, στις χαμηλές οικονομικές επιδόσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ασφαλιστικών Ταμείων, καθώς και στην ενδεχόμενη ανάγκη για πρόσθετες δαπάνες κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ετσι, επισημαίνεται ότι, «αν χρειαστεί, θα ληφθούν διορθωτικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί κάθε ολίσθηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το δεύτερο εξάμηνο».

Μέτρα -μπούμερανγκ

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Θα κοινοποιηθούν όμως και τα στοιχεία που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών στις Βρυξέλλες στο τέλος του προηγούμενου μήνα, προκειμένου να γίνει η αξιολόγηση.

Σε πολυσέλιδη έκθεση του υπουργείου, που δείχνει αναλυτικά την πορεία του προγράμματος, γίνεται φανερή η μεγάλη υστέρηση στην είσπραξη των εσόδων, που κινδυνεύει να εξελιχθεί σε μπούμερανγκ για τον Προϋπολογισμό οδηγώντας σε νέα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου η κυβέρνηση εισέπραξε μόνο 240 εκατ. ευρώ έσοδα από τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, επί ετήσιου στόχου 2,2 δισ. ευρώ, 470 εκατ. ευρώ έναντι 1,48 δισ. ευρώ από τους ειδικούς φόρους στα καύσιμα, 250 (έναντι 1,13 στόχου) στα τσιγάρα και 15 εκατ. (από 200 εκατ. ευρώ) στα είδη πολυτελείας. Πρόκειται για φόρους που σταδιακά ελήφθησαν και υπάρχουν ακόμη ελπίδες ότι θα αποδώσουν τους επόμενους μήνες.

Ωστόσο, αν διαψευσθούν θα έρθουν τα «διορθωτικά μέτρα», τα οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου μάλλον θα στραφούν στις παρεμβάσεις που αποδίδουν: στη νέα περικοπή δαπανών


Δεν υπάρχουν σχόλια: