www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Νέα εμπόδια για τον Βοτανικό

Σε νέες καθυστερήσεις δείχνει να οδηγείται η υπόθεση της ανέγερσης νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκφράζει τη δυσφορία του για τη στάση των εμπλεκομένων -ΠΑΕ, Δήμος Αθηναίων, Ερασιτέχνης και Βωβός- εκτιμώντας ότι δημιουργούν συνεχώς προσκόμματα και προσπαθούν να εμφανίσουν το υπουργείο ως υπεύθυνο για την καθυστέρηση. Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός υποστηρίζει ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκομένους δεν αφορούν την πολεοδομική ρύθμιση και πως όλα είναι έτοιμα ώστε να προχωρήσει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο.


Σχεδόν πέντε μήνες έχουν περάσει από τη στιγμή που το υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσίασε το νέο σχέδιο για τη διπλή ανάπλαση στον Βοτανικό και τη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Παρ' όλα αυτά η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, που θα αντικαταστήσει την αντίστοιχη ρύθμιση Σουφλιά (η οποία
ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας) δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Αιτία, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, είναι η συνεχής αλλαγή των δεδομένων ανάμεσα στους τέσσερις εμπλεκομένους, αλλά και οι απαιτήσεις που κατά διαστήματα εγείρουν. Μάλιστα, ορισμένα στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα προσκόμματα προβάλλονται σκοπίμως, προκειμένου η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να απεμπλακεί από την υπόθεση του Βοτανικού, χωρίς όμως να τη «χρεωθεί».

Από την πλευρά της, η ΠΑΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις αιτιάσεις. «Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκομένους αφορούν μόνο τους ίδιους και όχι το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ολα είναι έτοιμα από τη δική μας πλευρά και περιμένουμε τη νομοθετική ρύθμιση», αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑΕ, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι αναζητεί τρόπο απεμπλοκής από το σχέδιο της διπλής ανάπλασης. Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους εμπλεκομένους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις τελευταίες ημέρες η ΠΑΕ συμφώνησε τελικά να μην υπογραφεί μια προγραμματική σύμβαση που να καθορίζει λεπτομερώς τις ευθύνες κάθε μέρους (όπως είχε προ μηνός ζητήσει), αλλά αυτές να καθοριστούν μέσω επιστολών (του Βωβού προς τον δήμο, του δήμου προς την ΠΑΕ και ούτω καθεξής). Επίσης, η πλευρά Βωβού έκανε δεκτό αίτημα της ΠΑΕ να της παραχωρήσει 3.000 τ.μ. καταστημάτων στο εμπορικό κέντρο για εκμετάλλευση, αλλά και να κατασκευάσει ιδίοις εξόδοις τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Οσο για τον χρόνο κατεδάφισης του γηπέδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας, εκεί αναζητείται ακόμα συμβιβαστική λύση. Το υπουργείο υποχώρησε από την αρχική του θέση για άμεση κατεδάφιση της Λεωφόρου, μόλις αναθεωρηθεί η οικοδομική άδεια του γηπέδου. Και τώρα αντιπροτείνει η άδεια κατεδάφισης να εκδοθεί μόλις δοθεί η ταυτόχρονη άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη και του εμπορικού κέντρου Βωβού. Με τον τρόπο αυτό ο Ερασιτέχνης δεν θα μείνει «άστεγος», ενώ την ίδια στιγμή η λειτουργία του εμπορικού Βωβού θα συναρτηθεί και με την αποπεράτωση του γηπέδου του Ερασιτέχνη.

Κι άλλος συνιδιοκτήτης...

Η υπόθεση του γηπέδου, όμως, ενδέχεται να περιπλακεί ακόμα περισσότερο. Κι αυτό γιατί ο Δήμος Αθηναίων δεν έχει ακόμα απαλλοτριώσει τα 70 στρέμματα της Εθνικής Τράπεζας στον Βοτανικό (κόστους περίπου 20 εκατ. ευρώ) και η πενταετής προθεσμία που είχε δοθεί λήγει στα τέλη του έτους. Αρα το πιθανότερο είναι, αν η απαλλοτρίωση δεν συντελεστεί άμεσα, το γήπεδο του Παναθηναϊκού να αποκτήσει ακόμα ένα συνιδιοκτήτη... Σε εκκρεμότητα παραμένουν και οι υπόλοιπες απαλλοτριώσεις μικροϊδιοκτησιών στον Βοτανικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: