Λύση στο θέμα των εσόδων,προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος περίπου κατά 5,5 μονάδες, καλείται να βρει μέσα στο προσεχές πεντάμηνο του 2010, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το βάρος,πέφτει άμεσα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ωστόσο, στο αρνητικό σενάριο εκτροχιασμού των εσόδων το υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείει το ενδεχόμενο φορολόγησης μεγάλων εισοδημάτων και περιουσιών καθώς τα περιθώρια νέων περικοπών μισθών και συντάξεων είναι πλέον ανύπαρκτα.
Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται αύξηση του υψηλού συντελεστή 45% ή ακόμη και η επιβολή μιας νέας έκτακτης εισφοράς (σταθερής για τα επόμενα χρόνια μέχρι και την ολοκλήρωση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής) ανάλογη με αυτή,που επιβλήθηκε σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των
100.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο ο στόχος για έσοδα 55,124 δισ. ευρώ φέτος (αύξηση 13,7%),δεν αλλάζει και θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες,με την πλήρη απόδοση των μέτρων,που έχουν ληφθεί όπως η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ,η είσπραξη του ΕΤΑΚ 2009,του ΦΜΑΠ του 2010 αλλά και του φόρου εισοδήματος.
Να σημειωθεί ότι η είσπραξη του φόρου εισοδήματος έχει καθυστερήσει λόγω της βραδείας εκκαθάρισης των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής,ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων,που έχει εκκαθαριστεί,υπολείπεται κατά περίπου 1 εκατομμύριο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο ενώ τα έσοδα από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας κατέγραψαν τον Ιούλιο,σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση κατά 5%.
Οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου στρέφονται και στην άμεση αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, με αιχμή τους ελέγχους στις τουριστικές περιοχές κυρίως για την απόδοση του ΦΠΑ καθώς και τη διασταύρωση στοιχείων ακινήτων,σκαφών αναψυχής και πολυτελών αυτοκινήτων.
Τα "αγκάθια" στα έσοδα και τις δαπάνες
Η σημαντική υστέρηση των εσόδων τον Ιούλιο,περιόρισε την τάση μείωσης του ελλείμματος,που είχε επιτευχθεί σε επίπεδο εξαμήνου,με αποτέλεσμα στο επτάμηνο η αποκλιμάκωση να περιοριστεί στο 39,7% (από 45,5%) έναντι στόχου 39,5%.
Κατά συνέπεια στο πεντάμηνο θα πρέπει να εισπραχθούν 26 δισ. ευρώ όταν στο επτάμηνο εισπράχθηκαν 28,667 δισ. έναντι στόχου 29,439 δισ. ευρώ. Στην υστέρηση της τάξης των 772 εκατ. ευρώ εάν ληφθεί υπόψη ο ετήσιος στόχος τότε η "μαύρη τρύπα" υπερβαίνει τα 2,6 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των δημοσίων δαπανών ,η πτώση στο επτάμηνο φτάνει το 10% έναντι ετήσιου στόχου για 5,5%. Το υπουργείο Οικονομικών με αναστολές πληρωμών αλλά και με τις περικοπές σε μισθούς,συντάξεις και επιδόματα έχει καταφέρει να δαπανήσει 4,2 δισ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Οι δαπάνες του ΠΔΕ προβλέπεται στο σύνολο του έτους να μειωθούν κατά 4% αλλά στο επτάμηνο είναι μειωμένες 36,3%. "Μαύρες τρύπες" καταγράφονται και στα έσοδα του ΠΔΕ με αύξηση 23,5% αντί της προβλεπόμενης 59,6% σε ετήσια βάση.
Το πρόβλημα στα έσοδα συζητήθηκε και με την "τρόικα" ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν. Οι επιτηρητές μας, πάντως, εξέφρασαν την ελπίδα πως θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης στο υπόλοιπο πεντάμηνο του έτους.
ΝΔ: "Οι λογιστικές ακροβασίες δεν επιλύουν το πρόβλημα"
Επικοινωνιακά τεχνάσματα καταλογίζει στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν. Δ Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως "η ύφεση βαθαίνει, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών συρρικνώνεται, η ασφυξία των επιχειρήσεων διογκώνεται, τα «λουκέτα» πολλαπλασιάζονται. Τα έσοδα καταρρέουν και οι δημόσιες επενδύσεις περιορίζονται δραματικά".
Επικαλούμενος τα πρόσφαταστοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο Χρ. Σταϊκούρας σημειώνει ότι ο περιορισμός του ελλείμματος, το 1ο επτάμηνο του 2010, διαμορφώνεται στο 25%, έναντι στόχου για μείωση 39,5% και καταλήγει πως "τα αποτελέσματα, μήνα με μήνα, διαψεύδουν τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης και επιβεβαιώνουν τη θέση της Ν.Δ για την αναποτελεσματικότητα του μείγματος της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου