www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μόσχα: καθαρός αέρας μετά τη βροχή

Σημάδια αραίωσης του τοξικού νέφους και καθαρής ανάσας για τους Μοσχοβίτες, μετά τη βροχή και τους ανέμους που άλλαξαν αργά το απόγευμα το σκηνικό του καιρού στη ρωσική πρωτεύουσα.

Ωστόσο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας που καταγράφει τις τιμές στην ατμόσφαιρα στην πόλη, προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν οι συγκεντρώσεις σε μονοξείδιο και σωματίδια είναι εντός των τιμών αναφοράς, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι σε λίγες ώρες μπορεί να αυξηθούν αισθητά.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της υπηρεσίας, οι τιμές παραμένουν, κυρίως λόγω της ζέστης, σχετικά υψηλές με το όζον και τους υπόλοιπους δείκτες σταδιακά να αποκλιμακώνονται.

Εν τούτοις, η βελτίωση που αναμένεται για το επόμενο διήμερο, δεν αποκλείει το σχηματισμό νέου τοξικού νέφους, καθώς δεν αναμένονται ριζικές αλλαγές στις μικροκλιματικές συνθήκες που
συνετέλεσαν στη δημιουργία του.

Με το θερμόμετρο να παραμένει στο κέντρο της πόλης στους 35 βαθμούς Κελσίου ακόμη και ως αργά το βράδυ, η Μόσχα δεν δείχνει να απαλλάσσεται εύκολα από το βαρύ και θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε, κοκτέιλ καύσωνα και μόλυνσης.

Αναζητούνται οι ευθύνες

Αρχίζοντας το «ξήλωμα» των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της σύστασης του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο RIA-Novosti τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του.

Με ανοιχτή ειρωνεία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσο μεταδίδεται, υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν το δήμαρχο της Μόσχας Γιούρι Λουζκόφ. Όπως είπε στον ηλιοκαμένο Λουζκόφ, «κάνατε καλά που επιστρέψατε από τις διακοπές σας, το κάνατε εγκαίρως».

Ο δήμαρχος Μόσχας θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι «βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς», αλλά και ότι «ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα».

Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας δέχεται επικρίσεις και για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: