www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Επείγοντα μέτρα στις μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές στη Ρωσία

Την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα προληπτικά μέτρα για την προστασία του πληθυσμού επισήμανε ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου με αφορμή την προσέγγιση των πυρκαγιών σε μολυσμένες με ραδιενεργά κατάλοιπα από το Τσερνόμπιλ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται σε κυβερνητική ιστοσελίδα, οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων.


"Σύμφωνα με τα στοιχεία της παρακολούθησης της ραδιενέργειας η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Ρωσίας στις οποίες περιλαμβάνονται οι μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά εκτάσεις από τα μέσα Ιουλίου, δασικές πυρκαγιές καταγράφηκαν σε έκταση 39.000 στρεμμάτων", αναφέρει η
ομοσπονδιακή υπηρεσία δασοπροστασίας (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).

Η υπηρεσία αυτή καταρτίζει τον κατάλογο των ζωνών που έχουν πληγεί στις "πλέον μολυσμένες περιοχές".

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

Η υπηρεσία επιμένει ιδιαίτερα στις "12 εστίες πυρκαγιάς στη νοτιο-δυτική αυτή περιοχή, σε μία έκταση 90 στρεμμάτων", χωρίς να διευκρινίζει εάν αυτή η ζώνη είναι ιδιαιτέρως μολυσμένη.

Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τον φόβο μήπως οι πυρκαγιές φθάσουν σε αυτήν την περιοχή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η πυρκαγιά θα μεταδιδόταν στα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και τη βλάστηση.

"Ολες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα", αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην "προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς" και "τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών".

Ο κατάλογος των ιδιαίτερα μολυσμένων από ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει κοντινές στη Μόσχα περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Καλούγκα και της Τούλα (200 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά και νότια της ρωσικής πρωτεύουσας), όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές έκτασης 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα.

Η Μόσχα ήταν τις τελευταίες ημέρες πνιγμένη στο νέφος από τις δασικές πυρκαγιές.

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει "λόγος πανικού". "Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος", είπε.

Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια (2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας) κάηκαν 14.310 στρέμματα μολυσμένης από ραδιενεργά στοιχεία ζώνης.

Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το συγκρότημα Maiak επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θέατρο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής κατά τη σοβιετική εποχή, το 1957.

Την περασμένη εβδομάδα οι πυρκαγιές προσέγγισαν το κέντρο, αλλά οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: