www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Το γονίδιο των μεταστάσεων δίνει ελπίδα για νέες θεραπείες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο «πυροδοτεί» την εξάπλωση μιας επιθετικής μορφής καρκίνου του μαστού. Περίπου μία στις πέντε γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού παρουσιάζει μια επιθετική μορφή της νόσου, που ονομάζεται θετική στην πρωτεΐνη ΗΕR2. Στις ασθενείς αυτές ο πρωτογενής όγκος αντιμετωπίζεται συνήθως με το μονοκλωνικό αντίσωμα Ηerceptin, ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στο υπόλοιπο σώμα προκαλώντας δευτερογενείς όγκους.

Τώρα οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Τμήμα για τον Καρκίνο του Μαστού στο Εδιμβούργο ανακάλυψαν το γονίδιο που κάνει τους θετικούς ΗΕR2 καρκίνους να εξαπλώνονται. Οπως σημειώνουν στο επιστημονικό περιοδικό «Βritish Journal of Cancer», έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ανάπτυξης φαρμάκων που θα μπλοκάρουν τη δράση του γονιδίου «βάζοντας φρένο» και στις
μεταστάσεις.

Ο δρ Ελαντ Κατζ, που ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε: «Παρ΄ ότι είμαστε στην αρχή, υπάρχει πραγματική πιθανότητα ανάπτυξης νέων θεραπειών για τις γυναίκες με ΗΕR2 θετικό καρκίνο του μαστού».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: