www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010

Φρένο στους κερδοσκόπους αναζητά το Eurogroup

Στη σκιά του αρνητικού κλίματος που διαμορφώθηκε από τις δηλώσεις περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, συνεδριάζoυν την Δευτέρα και την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.


Στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup την Δευτέρα και του Ecofin την Τρίτη βρίσκονται οι τελικές αποφάσεις για το μηχανισμό στήριξης χωρών - μελών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, καθώς και ο προληπτικός έλεγχος των κρατικών προϋπολογισμών.

Βασικό ζητούμενο αποτελεί η ισχυροποίηση του ευρώ και η πάταξη των κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Κυριακή, ο οποίος ζήτησε σιωπητήριο,
μετά τα όσα συνέβησαν λόγω Ουγγαρίας, ενώ επέμεινε ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενίσει.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο TV5 ότι το ευρώ δεν έχει εξασθενήσει παρά τη μεγάλη πτώση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του δολαρίου. «Αν και το νόμισμα δείχνει πολύ εξασθενημένο στα μάτια των αγορών, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς τα βασικά δεδομένα μας είναι καλύτερα από εκείνα της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ» επισήμανε.

Ο Γιούνκερ δήλωσε επίσης ότι «δεν ανησυχεί» για την οικονομική κατάσταση της Ουγγαρίας, ωστόσο κάλεσε τους ευρωπαίους πολιτικούς να σκέπτονται καλύτερα πριν μιλήσουν.

Όσον αφορά στην ατζέντα της συνόδου, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας ευρωπαϊκής ελεγκτικής υπηρεσίας και μιας οικονομικής κυβέρνησης της Ευρωζώνης. «Δεν είναι κατανοητό μια χώρα να υποβάλει ένα σχέδιο προϋπολογισμού στο κοινοβούλιό της, χωρίς να συζητά για το περιεχόμενό του με τις άλλες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ».

Ο πρόεδρος του Eurogroup, που τάσσεται υπέρ της επιβολής ενός φόρου στις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, σημείωσε ότι «το κυριότερο μάθημα που πήραμε από την κρίση είναι ότι δεν είμαστε επαρκώς Ευρωπαίοι».

Ειδικότερα για την κρίση στην Ελλάδα και το ρόλο των κερδοσκόπων, ο Γιούνκερ επισήμανε ότι «η ελληνική κρίση δεν οφείλεται μόνο στην κερδοσκοπία, αλλά στον ανεπαρκή έλεγχο των δημοσίων οικονομικών».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: