Την τελική μορφή του σχεδίου για το «δίχτυ ασφαλείας» 750 δισ. ευρώ ενέκριναν τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, που στοχεύει στον κατευνασμό των φόβων για την Ευρωζώνη.
To όχημα ειδικού σκοπού που θα συστήσει η Ευρωζώνη θα μπορεί να δανειστεί μέχρι 440 δισ. ευρώ από τις αγορές, τα οποία θα προωθήσει έπειτα σε χρεωμένα κράτη των «16». Τα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη θα μπορούν να συνεισφέρουν με επιπλέον 60 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ αναμένεται να συνεισφέρει με περίπου 250 δισ. ευρώ.
Οι αξιωματούχοι της ΕΕ ελπίζουν ότι η υλοποίηση του μηχανισμού θα κατευνάσει την ανησυχία για την ικανότητα των ευρωπαϊκών κρατών να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Την προηγούμενη εβδομάδα, και η Ουγγαρία προστέθηκε στις «επικίνδυνες» ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση της οποίας δεν
απέκλεισε μία «κρίση α λα ελληνικά».
«Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα με την Ουγγαρία, το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί στην Ουγγαρία μιλούν πολύ» ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εμφανιζόμενος καθησυχαστικός.
Οι φόβοι για τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης έχουν οδηγήσει την ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος σε χαμηλό τεσσάρων ετών, κάτι που όμως από μόνο του δεν είναι απαραίτητα κακό σύμφωνα με πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους: «Δεν ανησυχώ για την ισοτιμία του ευρώ, αλλά για το ρυθμό υποχώρησής της» σημείωσε ο Ζ.-Κ.Γιούνκερ, συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.
Στην πραγματικότητα, το ευρώ δεν είναι εξασθενημένο, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Εξίσου καθησυχαστικός εμφανίστηκε και ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιέρ Ρέιντερς. λέγοντας πως «ένα ευρώ που μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί και βοηθά στις εξαγωγές δεν είναι πρόβλημα».
ΔΝΤ: «Ολοκληρώστε την ενοποίηση»
Παράλληλα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συστήνει στις χώρες της Ευρωζώνης να ολοκληρώσουν τη νομισματική ένωση και αναθεωρήσουν τις Συνθήκες σχετικά με τους κανονισμούς για τη δημοσιονομική πολιτική.
«Η σημερινή κρίση στη ζώνη του ευρώ προκύπτει από μη βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές σε ορισμένες χώρες, καθυστερήσεις στην αποκατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ανεπαρκή πρόοδο στην επιβολή της αναγκαίας πειθαρχίας και ευελιξίας που είναι αναγκαίες για μια λειτουργία χωρίς δυσκολίες της νομισματικής ένωσης, και μια ανεπαρκή διακυβέρνηση της ζώνης» αναφέρει το Ταμείο σε ένα έγγραφο που υποβλήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο στους υπουργούς οικονομικών της ζώνης του ευρώ, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα στην Ουάσιγκτον.
Οι υπουργοί της Ευρωζώνης παραμένουν θετική στην ένταξη της Εσθονίας στη ζώνη του κοινού νομίσματος (η οποία έχει δρομολογηθεί για το 2011). «Εάν κάποιος πληροί τα κριτήρια μπορεί να ενταχθεί» ανέφερε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, επαναλαμβάνοντας τη θέση και άλλων ομολόγων του σχετικά με τις προοπτικές της χώρας της Βαλτικής.
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου