ΤΙΣ ΝΕΕΣ αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα αποφέρουν στο δημόσιο ταμείο πρόσθετα έσοδα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ, προετοιμάζουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Οι αυξήσεις αναμένεται να γίνουν σε δύο δόσεις, με την πρώτη αύξηση να γίνεται την 1η Ιανουαρίου του 2011.
Οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών για τον καθορισμό των νέων τιμών που θα καλύπτουν ολόκληρη την επικράτεια έχουν ήδη
ξεκινήσει το έργο τους. Αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείει να υπάρξει επίσπευση της ανακοίνωσης των νέων τιμών, έτσι ώστε αυτή να γίνει μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2010.
Δύο αυξήσεις
Για την είσπραξη των 700 εκατ. ευρώ μόνο από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα. Εκεί γίνεται λόγος για δύο αυξήσεις: μία έως το τέλος Οκτωβρίου, με στόχο να αποφέρει φορολογικά έσοδα 500 εκατ. ευρώ το 2011, και μία έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011, για τη συλλογή επιπλέον 200 εκατ. ευρώ μέσα στο 2012.
Με δεδομένο ότι η εγχώρια κτηματαγορά έχει κυριολεκτικά παγώσει, το βάρος για την είσπραξη αυτών των ποσών θα πέσει αναγκαστικά στους φόρους κατοχής ακινήτων. Το ίδιο το μνημόνιο κάνει λόγο για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» μέσω των αντικειμενικών αξιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θεσπίστηκε με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, θα κληθούν να τον πληρώσουν περισσότεροι Ελληνες. Πώς θα συμβεί αυτό; Θα γίνει εφόσον με την αύξηση των αντικειμενικών δεν υπάρξει παράλληλα αναπροσαρμογή της κλίμακας βάσει της οποίας υπολογίζεται ο ΦΜΑΠ ή εάν η αναπροσαρμογή αυτή είναι ως ποσοστό μικρότερη από την άνοδο των τιμών ζώνης.
Στο παρελθόν ο υπουργός Οικονομικών είχε δεσμευτεί για αύξηση του αφορολόγητου στον ΦΜΑΠ (σήμερα είναι 400.000 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο) σε περίπτωση αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών αλλά και για αύξηση του αφορολόγητου σε περίπτωση αγοράς πρώτης κατοικίας (σήμερα είναι 150.000 ευρώ, κλιμακούμενο ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση). Μένει να φανεί αν αυτή η δέσμευση θα υλοποιηθεί.
Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών κάνει λόγο για πλήρη εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις πραγματικές. Αφήνει, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και μειώσεις στους συντελεστές εμπορικότητας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για να βγει η αντικειμενική αξία των καταστημάτων, λόγω της κρίσης στην αγορά.
Στην κατοικία, παρά την πτώση των πραγματικών τιμών, υπάρχει περιθώριο για αύξηση των αντικειμενικών αξιών τουλάχιστον κατά 30% ενώ σε ορισμένες ταχέως ανερχόμενες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μπορούν ακόμη και να διπλασιαστούν. Σε κάθε περίπτωση, αύξηση των τιμών ζώνης σημαίνει:
*Εκτόξευση του ΦΠΑ που πρέπει να πληρώσει όποιος αγοράσει σπίτι το οποίο έχει χτιστεί με άδεια οικοδομής μεταγενέστερη της 1ης Ιανουαρίου 2006. Και οι αντικειμενικές αξίες θα είναι υψηλότερες και ο συντελεστής μεγαλύτερος, καθώς από την 1η Ιουλίου θα ενεργοποιηθεί ο ΦΠΑ 23%.
Επιβαρύνσεις
*Αύξηση του φόρου για αγορά πρώτης κατοικίας εκτός και αν η αναπροσαρμογή στο αφορολόγητο είναι αντίστοιχη με τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης.
*Αύξηση του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας.
*Επιβάρυνση των εξόδων μεταβίβασης, τα οποία υπολογίζονται ως συνάρτηση των αντικειμενικών αξιών.
Από τις επιβαρύνσεις φαίνεται ότι θα γλιτώσουν όσοι θελήσουν να «τακτοποιήσουν» τους ημιυπαίθριους χώρους, τα πατάρια και τις σοφίτες. Αν το πρώτο κύμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2011 τότε θα έχει εκπνεύσει η προθεσμία για την επιβολή των αιτήσεων «τακτοποίησης». Υπενθυμίζεται ότι βάση υπολογισμού για τα πρόστιμα των ημιυπαίθριων αποτελούν οι τιμές ζώνης, οι οποίες καθορίζονται με αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών.
enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου