www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

"Ταφόπλακα" για το leasing τα νέα τεκμήρια

Το τέλος του leasing σημαίνει στην ουσία η εφαρμογή των νέων τεκμηρίων. Οι αλλαγές, που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο στην κάθε είδους μίσθωση αυτοκινήτων, φέρνουν τα πάνω-κάτω στην αγορά και στην ουσία ακυρώνουν τους βασικούς λόγους, για τους οποίους κάποιος προσφεύγει σε αυτή τη λύση. Πολλές, μάλιστα, εταιρίες ζητούν ήδη την επαναδιαπραγμάτευση συμβολαίων μισθώσεων, καθώς για πολλές εξ αυτών και πολλά στελέχη καθίστανται πλέον ασύμφορες. Ποιες είναι οι αλλαγές;


Κατ΄ αρχήν, ό,τι αυτοκίνητο έχει μια επιχείρηση, είτε είναι δικό της περιουσιακό στοιχείο, είτε είναι μισθωμένο, είτε έχει αποκτηθεί μέσω leasing, έχει την ίδια φορολογική αντιμετώπιση.

Σε ό,τι αφορά την έκπτωση της δαπάνης, πλέον για Ι.Χ. μέχρι 1.600 κ.εκ. αφαιρείται το 70% της δαπάνης. Aν το αυτοκίνητο είναι πάνω από 1.600 κ.εκ. αφαιρείται το 35%.

Προσοχή ! Οι αλλαγές ισχύουν και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και για κάθε είδους επιχείρηση (Α.Ε., Ο.Ε., ΕΠΕ, κλπ.).

Η σημαντικότερη, όμως, - και δυσμενέστερη - μεταβολή επέρχεται σε ό,τι αφορά τα στελέχη

επιχειρήσεων, τα οποία απολαμβάνουν παροχές μέσω της μεθόδου του leasing. Εκτός από το στοιχείο ότι ούτως ή άλλως τα περιουσιακά αυτά στοιχεία θεωρούνται τεκμήρια, πλέον ένα ποσοστό της εργοστασιακής τιμολογιακής αξίας του αυτοκινήτου θα θεωρείται εισόδημα μισθωτών υπηρεσιών για αυτόν που χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο (πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, εντεταλμένος και κάθε είδους στέλεχος).

Αυτό θα ισχύσει για τις περιπτώσεις οχημάτων με εργοστασιακή αξία άνω των 15.000 ΕΥΡΩ. Μέχρι δηλαδή αυτή την εργοστασιακή αξία δεν θα υπάρχει κανενός είδους αλλαγή. Όμως, για εργοστασιακή αξία

από 15.000 – 22.000 ΕΥΡΩ, θα προστίθεται το 15% της αξίας

από 22.000 – 30.000 ΕΥΡΩ, το 25% της αξίας

και από 30.000 ΕΥΡΩ και άνω, το 30% της αξίας.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι αν ένα στέλεχος επιχείρησης χρησιμοποιεί μισθωμένο από την εταιρία του αυτοκίνητο, το οποίο έχει για παράδειγμα εργοστασιακή αξία 20.000 ΕΥΡΩ, τότε τα ετήσια εισοδήματά του αυξάνονται κατά 3.000 ΕΥΡΩ και φορολογούνται κανονικά στην κλίμακα!
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: