www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κ. Σημίτης: ΄Αδικο αλλά αναγκαίο το ΠΣΑ

Κοινωνικά άδικο -αν και αναγκαίο- χαρακτηρίζει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ενώ προειδοποιεί για τις καταστροφικές συνέπειες που θα μπορούσε να έχει για τη χώρα μια ενδεχόμενη έξοδος από την Ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης, «το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης είναι κοινωνικά άδικο. Επιβαρύνει κυρίως τους συνταξιούχους

και τους μισθωτούς, ενώ θα έπρεπε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στον περιορισμό των μη μισθολογικών δαπανών. Το Πρόγραμμα Σταθεροποίησης χρειάζεται αλλαγή. Η 13η και 14η σύνταξη θα πρέπει για παράδειγμα να καταβληθούν και πάλι».

«Ωστόσο», συνεχίζει, «εκτεταμένες αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν τώρα που δεν έχουμε αξιοπιστία».

«Η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας είναι μια διαδικασία παράλληλη προς τη συνεπή εφαρμογή του Προγράμματος. Αν η διεθνής κοινότητα διαπιστώσει ότι καταβάλλουμε την αναγκαία προσπάθεια να πετύχουμε τους προσδιορισμένους στόχους, θα αλλάξει βαθμιαία τη στάση απέναντί μας», επισημαίνει ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός, «η ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας είναι μια διαδικασία παράλληλη προς τη συνεπή εφαρμογή του Προγράμματος». «Αν η διεθνής κοινότητα διαπιστώσει ότι καταβάλλουμε την αναγκαία προσπάθεια να πετύχουμε τους προσδιορισμένους στό χους, θα αλλάξει βαθμιαία τη στάση απέναντί μας», υποστηρίζει.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του, ο κ. Σημίτης αναφέρεται στις καταστροφικές συνέπειες που θα είχε ο ενδεχόμενος αποκλεισμός της Ελλάδας από την ΟΝΕ, τονίζοντας: «Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα συνοδεύεται από την καθιέρωση της δραχμής ως νέου νομίσματος και την ταυτόχρονη αρχική επίσημη υποτίμησή της κατά 30% περίπου έναντι του ευρώ».

«Η αποχώρηση από την ΟΝΕ θα προκαλούσε καταστροφικούς κραδασμούς: μαζική έξοδο κεφαλαίων, απόσυρση των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις με πιθανή συνέπεια την κατάρρευση της χρηματοδότησης της οικονομίας», καταλήγει.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: