www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Στο φως τα σκάνδαλα των υπουργών της ΝΔ


΄Ολοι οι φάκελοι με τις σπατάλες των υπουργείων στη Δικαιοσύνη - στη συνέχεια θα διαβιβαστούν στη Βουλή

Την αποκάλυψη όλων των σκανδάλων των υπουργών της ΝΔ, που ζημίωσαν το Δημόσιο και φόρτωσαν με ελλείμματα τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει στόχο της η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με την ΕΕ για την παροχή οικονομικής βοήθειας. «Πρέπει να μάθουν οι πολίτες ποιοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση.Οπως αποκαλύπτουμε τα ονόματα των μεγάλων φοροφυγάδων, πρέπει να αποκαλύψουμε και τους υπουργούς που κατασπατάλησαν το δημόσιο χρήμα, είτε για να πλουτίσουν οι ίδιοι είτε για να βοηθήσουν τους κολλητούς τους» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Και το σχέδιο άρχισε να τίθεται σε εφαρμογή. Ταυτόχρονα με την αποκάλυψη ονομάτων φοροφυγάδων, όλοι οι υπουργοί άρχισαν να στέλνουν στο Μέγαρο Μαξίμου φακέλους και στοιχεία

για όλα τα αδικαιολόγητα κονδύλια που έχουν εντοπίσει στα υπουργεία τους και στη συνέχεια να τα αποστέλλουν στον εισαγγελέα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης έχει μια απλή λογική. Η κυβέρνηση χωρίς να κατηγορεί κανέναν στέλνει όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, τα οποία έπειτα από λίγο θα διαβιβαστούν στη Βουλή, επειδή αφορούν πολιτικά πρόσωπα. Οι εισαγγελείς λοιπόν καλούνται να εξακριβώσουν ποιος υπουργός της ΝΔ παρήγγειλε πανάκριβα πόμολα «Σβαρόφσκι» για τις πόρτες του υπουργείου Τουρισμού και ποιος κουρτίνες αξίας 20.000 ευρώ για το γραφείο του, όπως αποκάλυψε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή. Από κόσκινο επίσης περνούν όλα τα αδιαφανή κονδύλια σε ευαίσθητα υπουργεία, όπως το Εξωτερικών, το Δημόσιας Τάξης και το Ναυτιλίας, όπου από το 2004 ως το 2009 αυξήθηκαν κατακόρυφα.

Από τα στοιχεία που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί, ή θα δημοσιοποιηθούν τις προσεχείς εβδομάδες, είναι σαφές και ποιοι υπουργοί θα κληθούν να αιτιολογήσουν τα κονδύλια που υπέγραψαν. Οι πρώην υπουργοί Οικονομίας κκ. Γ.Αλογοσκούφης και Ι.Παπαθανασίου που υπέγραφαν κάθε δαπάνη, ο πρώην υπουργός Τουρισμού κ. Κ.Μαρκόπουλος που ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τη διάδοχό του κυρία Αντζελα Γκερέκου, οι πρώην υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης κ. κ. Ευ. Μπασιάκος και Σ. Χατζηγάκης μετά τις αποκαλύψεις για σπατάλες από τη διάδοχό τους κυρία Μπατζελή, οι πρώην υπουργοί Παιδείας κκ. Α.Σπηλιωτόπουλος και Ευρ.Στυλιανίδης , μετά τις καταγγελίες της κυρίας ΄Αννας Διαμαντοπούλου και οι κκ. Μ. Λιάπης και Γ. Βουλγαράκης λόγω της εμπλοκής τους στις προμήθειες της Siemens.

΄Οπως εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, η ροή στοιχείων από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή θα αρχίσει από τον επόμενο μήνα, στην πιο κατάλληλη στιγμή για το ΠαΣοΚ δηλαδή, αφού τότε θα ξεκινά τις εργασίες της και η εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κατάρρευση της οικονομίας. Και με αυτό τον τρόπο θα είναι δύσκολο να αιτιολογήσουν τις σπατάλες οι υπουργοί που θα κληθούν στην επιτροπή (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν σχεδόν όλοι), αλλά και οι κκ. Κ. Καραμανλής και Γ. Αλογοσκούφης που αποτελούν τα κεντρικά πρόσωπα σε αυτή την υπόθεση.

΄Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει να ξεκινήσουν οι εργασίες της νέας εξεταστικής επιτροπής στα τέλη Μαΐου και ανεξαρτήτως από την πορεία των δύο εξεταστικών επιτροπών που λειτουργούν ήδη, της Siemens και του Βατοπαιδίου.

Για την πρώτη υπόθεση η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν θα ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, αν και τα μέλη της από την πλευρά της πλειοψηφίας επιμένουν ότι έχουν αναδειχθεί ευθύνες για τους κκ. Π.Δούκα, Α.Κοντό και Ευ.Μπασιάκο . Για την υπόθεση της Siemens θεωρείται βέβαιο ότι το ΠαΣοΚ θα προτείνει προανακριτική επιτροπή, ζητώντας την παραπομπή των υπουργών της ΝΔ που πέρασαν από τα υπουργεία Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης και ενδεχομένως και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για να αξιοποιήσουν τη διαμάχη της ίδιας και των βουλευτών που ελέγχει με τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά.

Αλλάζουν «πόθεν έσχες», ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπoυργών

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με το άνοιγμα του φακέλου «Διαφθορά» θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων τουλάχιστον ως το φθινόπωρο, εξισορροπώντας ταυτόχρονα την οργή της κοινής γνώμης για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα και την περικοπή μισθών και συντάξεων. «Πρέπει να θυμίζουμε διαρκώς ποιος ευθύνεται που φτάσαμε σε αυτό το χάλι.Αν το ξεχάσουν οι πολίτες,θα την πληρώσουμε εμείς» τονίζουν κυβερνητικά στελέχη, αποκαλύπτοντας και την επικοινωνιακή στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεων για την εξυγίανση του πολιτικού κόσμου, τροποποιώντας τη νομοθεσία για το «πόθεν έσχες», την ασυλία των βουλευτών και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο ατιμωρησίας των πολιτικών. Τις νέες ρυθμίσεις θα παρουσιάσει την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος , που τροποποιεί και τον Κανονισμό του Κοινοβουλίου.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: