www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Γερή καρδιά με λιπαρά ω3

΄Eνα γραμμάριο την ημέρα μπορεί να προλάβει καρδιοπάθειες, ενώ μειώνει σημαντικά τη θνησιμότητα για πάσχοντες από έμφραγμα ή από καρδιακή ανεπάρκεια

΄Ενα γραμμάριο ω3 λιπαρών την ημέρα μπορεί να προλάβει τα καρδιαγγειακά νοσήματα στους υγιείς οργανισμούς, ενώ αποτελεί «ασπίδα» για εμφραγματίες και ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, μειώνοντας σημαντικά τη θνητότητα.

Τα αποτελέσματα τριών διεθνών κλινικών ερευνών μεγάλης κλίμακας, που παρουσιάζονται σήμερα στο πλαίσιο του 9ου Βορειοελλαδικού Καρδιολογικού Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη, είναι

ενδεικτικά:


Σε ιαπωνική έρευνα που έγινε σε 19.000 Ιάπωνες βρέθηκε ότι η πρόσληψη 1 γραμμαρίου ω3 λιπαρών την ημέρα μείωσαν κατά 19% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Σε ιταλική μελέτη σε 11.300 εμφραγματίες που ελάμβαναν την ίδια ποσότητα ω3 λιπαρών ημερησίως βρέθηκε ότι η ολική θνητότητα έπεσε κατά 28% και ο αιφνίδιος θάνατος κατά 44%.

Μάλιστα φάνηκε ότι η ελάττωση του αιφνίδιου θανάτου έγινε στατιστικά σημαντική (41%) ήδη από τους πρώτους τρεις μήνες της λήψης των ω3 λιπαρών. Τέλος, σε δεύτερη ιταλική έρευνα, στην οποία ελέγχθηκαν 4.500 άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, η ελάττωση της θνητότητας ήταν 9%.

Ω3 λιπαρά περιέχουν ο λιναρόσπορος, τα καρύδια, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα φασόλια, τα χόρτα.

Τα ψάρια

Κυρίως, όμως, σημαντικές ποσότητες ω3 βρίσκονται σε ψάρια και θαλασσινά.

Περισσότερα ω3 λιπαρά περιέχουν τα ψάρια ιχθυοτροφείου, γιατί ταΐζονται με ιχθυάλευρα, ενώ τα μεγάλα λιπαρά ψάρια της ανοιχτής θάλασσας, κυρίως στον Ατλαντικό, έχουν βρεθεί ότι περιέχουν βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή Παθολογίας του ΑΠΘ, Β. Αθυρο, στις δυτικές κοινωνίες η ημερήσια πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων δεν καλύπτει ούτε το 50% της συνιστώμενης ποσότητας. Ισως η καλύτερη μακροπρόθεσμη λύση, όπως τονίζει, είναι ο εμπλουτισμός συμβατικών τροφίμων και η λήψη ιχθυέλαιου ή σκευασμάτων με ω3 λιπαρά.

«Λειτουργικά» τρόφιμα εμπλουτισμένα με ω3 κυκλοφορούν ήδη σε γαλακτοκομικά για παιδιά, μαργαρίνες, αβγά και κοτόπουλα.

«Για να υπάρχει κλινικό αποτέλεσμα στο καρδιαγγειακό σύστημα, απαιτείται η πρόσληψη 1-4 ω3 λιπαρών οξέων την ημέρα, αφού αυτά μειώνουν την αρρυθμία, την αρτηριακή πίεση, ελαττώνουν τα τριγλυκερίδια (κυρίως σε υψηλότερες δόσεις), βελτιώνουν την αρτηριακή και ενδοθηλιακή λειτουργία, μειώνουν τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στον τόνο των αγγείων, εμποδίζουν την απόσπαση της αθηρωματικής πλάκας από τα τοιχώματα των αρτηριών.

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από στεφανιαία νόσο, η μείωση του αιφνίδιου (καρδιακού) θανάτου, η μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας από καρδιακή ανεπάρκεια, η αποτελεσματική μείωση των τριγλυκεριδίων. Να σημειωθεί ότι η λήψη ω3 λιπαρών συνδυάζεται με τη λήψη στατινών, υπογραμμίζει ο κ. Αθυρος.
ethnos




Δεν υπάρχουν σχόλια: