www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Το ευρώ υπό κατάρρευση – Δραματική παρέμβαση Μέρκελ - Τρισέ

- Στο 1,23 του δολαρίου κατρακύλησε το ευρώ θυμίζοντας μέρες “Lehman Brothers”


- Τέσσερις ημέρες άντεξε ο μηχανισμός στήριξης

- Σκληρή λιτότητα στους επόμενους “αδύναμους κρίκους”, Ισπανία και Πορτογαλία

- Υπό κατάρρευση και το κοινωνικό πρόσωπο της ΕυρώπηςΜόλις μία εβδομάδα μετά την

ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης του ευρώ από τους ευρωπαίους ηγέτες, το κοινό νόμισμα βρίσκεται υπό κατάρρευση, αυξάνοντας τους φόβους για το μέλλον της Ευρωζώνης.

Το ευρώ κατρακύλησε την Παρασκευή στο 1,23 του δολαρίου, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει φτάσει από την κατάρρευση της Lehman Brothers στα μέσα Σεπτεμβρίου του 2008, όταν δηλαδή ξεκίνησε η μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση. Δραματική ήταν η πτώση των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων με το δείκτη IBEX στη Μαδρίτη να κατακρημνίζεται κατά 6,64%.

Με την Ευρώπη να έχει ήδη παίξει το “δυνατό χαρτί της” δηλαδή την παρουσίαση του μηχανισμού διάσωσης, η κατάσταση δείχνει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή. Όλοι τώρα τρέμουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, με τη Moody's να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και ενώ αγορές και κερδοσκόποι χτυπούν ανελέητα Ισπανία και Πορτογαλία.

Στόχος των αγορών είναι η υποτίμηση του ευρώ πέριξ του 1,20 σε σχέση με το δολάριο ενώ αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ισοτιμία μπορεί να κατέβει και στο 1/1.

Το “καμπανάκι” έγινε “συναγερμός”

Οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του ευρώ – που θα σημάνει την κατάρρευση της Ευρωζώνης με τις δραματικές συνέπειες που αυτό θα συνεπάγεται – έρχονται πλέον από τα πιο επίσημα χείλη.

Η καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη που δίνει στην Suddeutsche Zeitung λέει ότι η Ευρώπη περνά τις πιο δύσκολες στιγμές εδώ και δεκαετίες. Η κ. Μέρκελ ομολογεί ότι υπήρξαν αστοχίες καθώς η νομισματική ενοποίηση δεν ήταν ποτέ πραγματική οικονομική σύγκλιση.

“Το πρόβλημα είναι προπαντώς τα υψηλα ελλείμματα ορισμένων κρατών – μελών. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, που σημαίνει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να βάλουν τάξη στα δημόσια οικονομικά τους και προσπαθήσουν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους. Την αποφασιστικότητα προς τούτο δεν πρέπει να τη δείξουν οι ασθενέστεροι, αλλά οι πιο ισχυροί, προκειμένου αυτό το εγχείρημα να έχει επιτυχία” αναφέρει.

“Δεν διακυβεύεται μόνο το ευρώ. Από την ενδυνάμωση του κοινού νομίσματος κρίνεται και η ίδια η ευρωπαϊκή Ιδέα. Αν καταρρεύσει το ευρώ, θα καταρρεύσει και η Ευρώπη” τονίζει η Μέρκελ.

Παράλληλα, για τη χειρότερη κρίση στην Ευρώπη μεταπολεμικά μίλησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. “Χρειαζόμαστε βελτιωμένους μηχανισμούς για να προλαμβάνουμε και να τιμωρούμε τις παραβάσεις. Χρειαζόμαστε αποτελεσματική εφαρμογή του αμοιβαίου ελέγχου, χρειαζόμαστε αποτελεσματικές κυρώσεις για όποιον παραβιάζει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης” λέει ο επικεφαλής της ΕΚΤ στο Spiegel.

Αυτή την εβδομάδα και η Ισπανία ανακοίνωσε τα σκληρότερα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει ποτέ, με πάγωμα μισθών και συντάξεων και περικοπές μισθων δημοσίων υπαλλήλων και κοινωνικών επιδομάτων, ενώ εκτιμάται ότι σιγά σιγά όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα μπουν στο δρόμο της σκληρής λιτότητας. Μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η Ένωση, τα κοινωνικά δικαιώματα και κεκτημένα παραμερίζονται με μισθούς, συντάξεις και παροχές υγείας – εργασιακά κεκτημένα χρόνων – να καταργούνται πλέον.

Ακόμη και στην “ατμομηχανή” της Ευρώπης τη Γερμανία, η καγκελάριος Μέρκελ προειδοποίησε τους πολίτες ότι έρχονται δύσκολες ημέρες προειδοποιώντας ότι το γερμανικό κράτος πρέπει να εξοικονομήσει 60 δισ. μέσα σε πέντε χρόνια.

Τις εξελίξεις στην Ευρώπη παρακολουθεί με ανησυχία και ο αμερικανός προέδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς η συνεχόμενη υποτίμηση του ευρώ πλήττει τις αμερικανικές εξαγωγές. Ωστόσο τα κονδύλια που έχουν επενδυθεί στην κατάρρευση των οικονομιών της Ευρωζώνης ειναι κολοσιαία.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: