www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Σπάει στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ

΄Ενα βήμα πριν από τη «διάσπαση» βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ερώτημα που απομένει να απαντηθεί είναι ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση του συμμαχικού φορέα της Αριστεράς, που ξεκίνησε πριν από περίπου έξι χρόνια με προσδοκίες και τώρα περνά τη μεγαλύτερη κρίση του. Την ίδια στιγμή στον ΣΥΝ γίνεται προετοιμασία για το έκτακτο συνέδριο, που θα ξεκινήσει την επόμενη Πέμπτη.

Τα δύο «στρατόπεδα» που συγκροτούν αυτή τη στιγμή τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ιδιαίτερες ιδεολογικές διαφορές. Εκείνο που μπορεί να επισημάνει κάποιος είναι ότι οι εκπρόσωποί τους, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αλέκος Αλαβάνος, εκφράζονται με διαφορετικούς τόνους. Το σίγουρο είναι ότι μετά την απόφασή του να παραμείνει ένα απλό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέκος Αλαβάνος κάνει προσπάθεια να επανακάμψει με δική του πολιτική πλατφόρμα και με τη στήριξη κάποιων συνιστωσών.


Ο Αλέκος Αλαβάνος προΐσταται του λεγόμενου Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης. Το «Μέτωπο» συγκροτούν οι συνιστώσες Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ), Διεθνιστική Επαναστατική Αριστερά (ΔΕΑ), Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα (ΑΠΟ), Κίνηση για την Ενότητα

Δράσης της Αριστεράς (ΚΕΔΑ) και ανένταχτοι.

Την Πέμπτη το «Μέτωπο» διοργανώνει την πρώτη του ανοιχτή συγκέντρωση στο γήπεδο του Σπόρτιγκ. Και δεν είναι τυχαίο ότι θα μιλήσουν, εκτός του Αλέκου Αλαβάνου, ο Χρήστος Κατσούλας (ΚΟΕ) και η Μαρία Μπόλαρη (ΔΕΑ).

Ενδεικτικό των διαθέσεων που υπάρχουν είναι ότι, σε ανακοίνωσή της, η ΔΕΑ επιτίθεται στην ηγεσία του ΣΥΝ καλώντας τη «να αποφασίσει οριστικά ότι η περίοδος που διανύουμε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με "αριστερή γραμμή"». Και προειδοποιεί ότι «μια τέτοια επιλογή είναι η μόνη που συνδυάζεται με τη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο ΣΥΝ και τάσεις όπως η ΑΚΟΑ και οι Ενεργοί Πολίτες. Ο Αλέξης Τσίπρας, περιγράφοντας τα τεκταινόμενα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξή του στην «Αυγή» δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να κρυβόμαστε από τα προβλήματα, αλλά οφείλουμε να τα αντιμετωπίσουμε με ενωτική διάθεση, με αποφασιστικότητα, αλλά και την αναγκαία για όλους μας αυτοκριτική για τα προβλήματα που προέκυψαν στη συμμαχία». Εκείνο που απομένει είναι τι θα πει ο Αλέκος Αλαβάνος το βράδυ της Πέμπτης και πώς θα αντιδράσει η ηγεσία του ΣΥΝ, που στα μέσα της επόμενης εβδομάδας ξεκινάει τη μάχη του έκτακτου συνεδρίου, σε μια προσπάθεια να κάνει το κόμμα της Αριστεράς «μια νέα αρχή».
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: