www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Κάρι: το νόστιμο φάρμακο

Αν το βλέπαμε σε κινηματογραφικό έργο, θα μας ενοχλούσε γιατί θα το βρίσκαμε τραβηγμένο.Ενας ινδικής καταγωγής ερευνητής σε αντικαρκινικό ινστιτούτο στο Τέξας πηγαίνει στην κουζίνα,παίρνει λίγη κίτρινη σκόνη από το κουτί με τα μπαχαρικά που είχε για να νοστιμίζει το πρόχειρο μεσημεριανό φαγητό του και τη ρίχνει επάνω από κάποιες καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων.
Σε λίγο δεν πιστεύει στα μάτια του: η δράση δύο σημαντικών για την καρκινογένεση μορίων αναστέλλεται! Και ο ινδός ερευνητής που κάτι ήξερε από αγιουρβεδική ιατρική και θυμήθηκε ότι μικρός στην πατρίδα του οι άνθρωποι για χίλιες αιτίες, από πληγές ως στομαχικές διαταραχές, έτρωγαν παραπάνω κάρι έριξε στα καρκινοπαθή κύτταρα ένα από τα πιο

βασικά συστατικά του κλασικού αυτού μπαχαρικού. Οταν την όλη ιστορία, που συνέβη το 1989, την περιγράφει το «Scientific Αmerican» (Φεβρουάριος 2007), δεν μπορείς να συνεχίσεις να λες ότι ο σκηνοθέτης το παράκανε. Ισως το παράκαναν μερικοί στη συνέχεια και άρχισαν να εμπορεύονται το κάρι ως ένα θαυματουργό φάρμακο για τον καρκίνο του στήθους, του προστάτη, του παχέος εντέρου, για την παγκρεατίτιδα και την αρθρίτιδα. Τώρα παρατηρούν τη δράση του σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ακόμη και σε χάπια το κυκλοφόρησαν, αλλά τώρα η όλη υπόθεση εξετάζεται πιο επιστημονικά.

Λέγοντας κάρι οι άνθρωποι στην Ινδία, στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν εννοούν διάφορα μείγματα μπαχαρικών που κάθε φορά μπορεί να περιέχουν ως και είκοσι διαφορετικά συστατικά. Το βασικό συστατικό όμως που φθάνει στο 20%-30% είναι ο κουρκουμάς, γνωστός και ως κιτρινόριζα ή χρυσόριζα, το turmeric στα αγγλικά και haldi στα ινδικά.

Πολλές φορές πουλούν το κάρι χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά η σύνθεσή του και γι΄ αυτό στην Ελλάδα κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι ένα και μόνο μπαχαρικό και όχι μείγμα. Βασικά συστατικά σε ένα κλασικό κάρι μαζί με τον κουρκουμά είναι το συγγενικό του, το τζίντζερ, το κύμινο, ο κορίανδρος, η κανέλα, το γαρίφαλο, όλα καλά κονιορτοποιημένα στο γουδί για πολλή ώρα, αν φτιάχνεται στο σπίτι, ώστε να γίνουν σαν πούδρα.

΄Οταν αγοράζουμε κάρι και όχι αόριστα εκείνες τις σκόνες που γράφουν απ΄ έξω «κατάλληλη για κοτόπουλο», «κατάλληλη για μπιφτέκι» κτλ., πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι περιέχει σε αρκετή ποσότητα κουρκουμά. Και όταν αυτό το μπαχαρικό το συναντάμε σε άλλες τροφές, γιατί περιέχει την κουρκουμίνη, την ουσία που δίνει το κίτρινο χρώμα σε μουστάρδες, μαρμελάδες, ζελέ, να ξέρουμε ότι ο κουρκουμάς είναι ένα φυσικό προϊόν που βγαίνει από τη ρίζα του φυτού Curcuma Longa και δεν χρειάζεται να τον θεωρούμε ως ύποπτη χημική ουσία.

Σήμερα υπάρχει σε πειραματικό στάδιο μια ελπιδοφόρα δίαιτα με λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και τα συναφή μαζί με κάρι για όσους πάσχουν από Αλτσχάιμερ, ενώ είναι γνωστό από χρόνια ότι δρα ως αντιφλεγμονώδες όπως και η ασπιρίνη και επάνω σε γάζες γιατρεύει και πληγές. Οπότε τελικά, εκτός από την κουζίνα, κάποια στιγμή θα βρει και εδώ στη Δύση θέση και στο σπιτικό φαρμακείο.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια: