www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Τα γούστα των τηλεθεατών

Τι ζητάει το τηλεοπτικό κοινό; Με δυο λόγια, θέλει κωμικές σειρές, θέλει μουσική και τραγούδι, θέλει ειδήσεις, θέλει σίριαλ, θέλει και επιστημονικές/εκπαιδευτικές εκπομπές. Η εκπαίδευση και η μόρφωση το απασχολούν ιδιαιτέρως και θα επιθυμούσε ζωηρότερη παρουσία τους στη μικρή οθόνη.

΄Οσο για τη σύγκριση ιδιωτικής με δημόσια τηλεόραση, η πρώτη κερδίζει στον τομέα ψυχαγωγία και η δεύτερη στον τομέα ενημέρωση. Και κάτι ακόμη για τέλος: Στο ερώτημα αν η δημόσια τηλεόραση έγινε καλύτερη από τότε που υπάρχει ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών καναλιών, η απάντηση του κοινού είναι κατά βάση αμήχανη.


΄Ολα τα ανωτέρω προκύπτουν ως συμπεράσματα από Ερευνα Κοινής Γνώμης των τηλεθεατών στο νομό Θεσσαλονίκης, που διενεργήθηκε τον περασμένο μήνα με τη μέθοδο του γραπτού ερωτηματολογίου. Την έρευνα έτρεξαν φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο Αριστοτέλειο, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Τέσσας Δουλκέρη. Συνολικά ρωτήθηκαν 335 άτομα, 161 εκ των οποίων γυναίκες (ποσοστό 48,1%) και 174 άνδρες (51,9%).

Τα αποτελέσματα αναλυτικά

Και πάμε τώρα να τα δούμε αναλυτικά τα συμπεράσματα: Πρώτες σε προτιμήσεις έρχονται οι ειδήσεις, που ενδιαφέρουν πολύ ή μέτρια το 72,5% των ερωτηθέντων. Ακολουθούν οι κωμικές τηλεοπτικές σειρές με 69,2% θετικές απαντήσεις, γεγονός που εξηγείται από την ανάγκη του έλληνα τηλεθεατή να ξεσκάσει τέτοιες μέρες που ζούμε. Η μουσική και το τραγούδι στο 68,9%, τα σίριαλ στο 62,8% και οι επιστημονικές/εκπαιδευτικές εκπομπές στο 60,9%.

Πιο χαμηλή εκτίμηση; Το 32,2% που συγκεντρώνουν στις θετικές γνώμες τα ριάλιτι. Οι συγκεκριμένες εκπομπές καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση και στην κατηγορία «δεν μ' αρέσουν

καθόλου» με το μάλλον πολύ υψηλό ποσοστό 37%. Η πρώτη θέση; Ανήκει στις αθλητικές εκπομπές με 40%, πράγμα που υποψιάζομαι ότι οφείλεται στη σχετική αδιαφορία απέναντί τους εκ μέρους του θηλυκού κοινού. Οσο για την κατηγορία «με ενδιαφέρει λίγο», στην κορυφή βρίσκουμε με 34,6% τα προγράμματα ποικίλου περιεχομένου -βλέπε συνεντεύξεις, τραγούδια, μεσημεριανά κ.λπ.

΄Επειτα από τα ανωτέρω, φαντάζει μάλλον φυσικό να επιθυμούν οι ερωτηθέντες αύξηση των εκπομπών που αφορούν στην εκπαίδευση και στη μόρφωση. Το θέλουν 4 στους 10 (40%), ενώ λιγότεροι είναι όσοι θέλουν πιο πολλές εκπομπές διασκέδασης (32,2%) και ενημέρωσης/πληροφόρησης (27,2%).

Μαθαίνουμε επίσης από την έρευνα ότι σύμφωνα με την πλειονότητα των ερωτηθέντων (68,1%), η ιδιωτική τηλεόραση είναι καλύτερη από τη δημόσια στον τομέα της ψυχαγωγίας. Μόλις 1 στους 5 (20,6%) τη θεωρεί καλύτερη στην ενημέρωση και 1 στους 10 (10,7%) στην επιμόρφωση. Είναι, λοιπόν, καλύτερη η ιδιωτική τηλεόραση από τη δημόσια; Μετέωρη η απάντηση, καθώς 28,2% λέει «μάλλον καλύτερη», 34,9% μάλλον χειρότερη και 36,7% το ίδιο.
enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: