www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Μέρκελ: «Μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε αποφασίσει»

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τόνισε σήμερα ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να περάσει τη σχετική νομοθεσία για την αποδέσμευση της χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι την Παρασκευή.


«Αν όλα πάνε καλά, η Γερμανία θα μπορούσε να περάσει τα μέτρα για την ελληνική βοήθεια μέχρι την Παρασκευή. Θα εργαστώ για το ελληνικό πρόγραμμα και την υιοθέτησή του», επισήμανε η κ.Μέρκελ. Η ίδια τόνισε ότι θα συζητήσει το θέμα με το υπουργικό συμβούλιο αύριο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Bild, η καγκελάριος της Γερμανίας, τάχθηκε υπέρ της θέσπισης αυστηρών κυρώσεων για τα μέλη της ευρωζώνης που δεν τηρούν το Σύμφωνο
Σταθερότητας και δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει τις σχετικές μεταρρυθμίσεις.

Η κ. Μέρκελ προτίθεται να ζητήσει αναστολή του δικαιωματος ψήφου των κρατών μελών που δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους.

Η καγκελάριος στη συνέντευξή της, λέει ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. πρόκειται να συναντηθούν το Μάιο προκειμένου να συζητήσουν αλλαγές στους όρους συμμετοχής στη ζώνη του ευρώ. Η υιοθέτηση του κοινού νομίσματος ήταν μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρώπης, λέει η κ. Μέρκελ και αναγνωρίζει ότι είχε πολλά οφέλη για τη Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα. Επισημαίνει ωστόσο ότι είναι ανάγκη να «μάθουμε από την παρούσα κρίση» και να γίνουν αλλαγές που θα εγγυώνται τη σταθερότητά του.

Στην ίδια συνέντευξη, η καγκελάριος δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για την Πορτογαλία, την Ισπανία ή την Ιρλανδία που «στέκονται καλύτερα από την Ελλάδα», όπως λέει.

Στην ερώτηση αν θα έπρεπε να πληρώσουν και οι γερμανικές τράπεζες που «τζόγαραν και κέρδισαν λεφτά με την Ελλάδα», η κ Μέρκελ απαντά ότι «κατανοεί τη δυσαρέσκεια για την κερδοσκοπία στις αγορές» και «θα χαιρετούσε μια οικειοθελή συμμετοχή των τραπεζών» στη στήριξη της Ελλάδας.

«Ως καγκελάριος έπρεπε να κάνω αυτό που θεωρούσα αναγκαίο για το νόμισμά μας σε μία δύσκολη συγκυρία», επισημαίνει η κ. Μέρκελ και εκφράζει την ελπίδα ότι οι ψηφοφόροι της Ρηνανίας Βεστφαλίας θα αποφασίσουν με γνώμονα το «ποιον εμπιστεύονται για να εξασφαλίσει τη σταθερότητα του ευρώ».
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: