www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Ο εγκέφαλος είναι γένους... θηλυκού!

Η επιστήμη από το χάος που επικρατούσε εδώ και χρόνια ανακάλυψε την επίδραση που έχει η τεστοστερόνη, αλλά και τα γονίδια που επιδρούν και καθορίζουν το γένος.

 Τι είναι αυτό που κάνει τους άνδρες «κυνηγούς» και τις γυναίκες πιο συναισθηματικές

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει τον άνδρα από τη γυναίκα; Οι προφανείς απαντήσεις μπορεί να είναι σωστές, δεν αποτελούν ωστόσο το Α στο αλφαβητάρι των διαφορών ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι επιστήμονες απαντούν πως η πρώτη απάντηση στην επιστημονικά τεκμηριωμένη λίστα που διαφοροποιεί τους άνδρες από τις γυναίκες είναι ο εγκέφαλός τους- εκεί όπου κάποτε επικρατούσε το χάος η επιστήμη έχει αρχίσει να βάζει μία τάξη.



Στο ερώτημα «έχει ο εγκέφαλος γένος;», οι ειδικοί δυσκολεύονταν να απαντήσουν. Κατά τη μελέτη των θηλυκών πειραματόζωων, έβρισκαν πολλά εμπόδια σε ό,τι αφορά την ανάλυση και την κατανόηση των δεδομένων που αφορούσαν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Και αυτό γιατί οι αλλαγές στα επίπεδα οιστρογόνων και της προγεστερόνης κατά τις διάφορες φάσεις του κύκλου του
«οίστρου» (εμμηνορροϊκού κύκλου) έφερναν τα πάνω κάτω.


΄Ετσι, περιορίστηκαν στη μελέτη του αρσενικού εγκεφάλου. Η πρόοδος στην επιστήμη απέδειξε το μέχρι «χθες» παράδοξο: πως ο εγκέφαλος είναι γένους θηλυκού! «Είναι αξιοσημείωτο πως οι νευροενδροκρινολόγοι θεωρούν ότι ο εγκέφαλος είναι “θηλυκός” και μετατρέπεται σε “αρσενικό” λόγω της επίδρασης της τεστοστερόνης κατά την κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής του. Βέβαια, νέα ευρήματα δείχνουν πως και άλλοι παράγοντες όπως ορισμένα γονίδια καθορίζουν το “φύλο” του εγκεφάλου», υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» η κ. Χριστίνα Δάλλα, λέκτορας φαρμακολογίας- νευροεπιστήμονας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η δράση της τεστοστερόνης όμως δεν σταματά εδώ. Εχει αποδειχτεί πως τα αγόρια κατά την περίοδο της εφηβείας παράγουν από 20 έως και 25 φορές περισσότερη τεστοστερόνη συγκριτικά με πριν.


Μέτρησαν τους εγκεφάλους. Το 2001, ο ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Jill Goldstein και οι συνεργάτες του πήραν... μεζούρα και μέτρησαν τον εγκέφαλο 45 υγιών ανδρών και γυναικών. Τότε ήταν που διαπίστωσαν πως ο εγκέφαλος λειτουργεί ανάλογα με το... φύλο του. Ειδικότερα βρήκαν πως μέρη του μετωπιαίου λοβού- σημείο του εγκεφάλου που «στεγάζει» λειτουργίες οι οποίες αφορούν την επίλυση προβλημάτων και τη λήψη αποφάσεων- είναι μεγαλύτερα στον γυναικείο εγκέφαλο. Παρόμοια ήταν και τα ευρήματα για τον μεταιχμιακό φλοιό που μεταξύ άλλων ελέγχει τα συναισθήματα.


Τι είναι όμως αυτό που κάνει τους άνδρες «κυνηγούς» και τις γυναίκες πιο συναισθηματικές; Σύμφωνα με τη δρα Louann Βrizendine, η αμυγδαλή, όπου και εντοπίζεται το σύστημα συναγερμού και ενεργοποιείται όταν εμφανίζεται ένας κίνδυνος, είναι μεγαλύτερη στον ανδρικό εγκέφαλο.


Αντίθετα οι νευρώνες- καθρέφτες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην κατανόηση των συναισθημάτων αλλά και των κινήτρων των άλλων, είναι πιο ανεπτυγμένοι στις γυναίκες. Γι΄ αυτό και διακρίνονται για την ικανότητά τους να «διαβάζουν» την ψυχολογία τρίτων μέσω της έκφρασης του προσώπου και του τόνου της φωνής.


Τα συναισθήματα. Μοιραία είναι πιο ευαίσθητες και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με το αντίθετο φύλο. Ερευνητές του Αlbert Εinstein College της Νέας Υόρκης επέλεξαν ερωτευμένους άνδρες και γυναίκες και τους ζήτησαν να κοιτάξουν τη φωτογραφία του αγαπημένου τους. Οση ώρα εκείνοι άφηναν τα συναισθήματά τους ελεύθερα, οι ειδικοί «φωτογράφιζαν» τον εγκέφαλό τους με τη βοήθεια μαγνητικών τομογράφων.


Πού κατέληξαν; Στους άνδρες εντοπίστηκε ελαφρώς υψηλότερη δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται μέσω της οπτικής επαφής. Το εύρημα αυτό «κλείδωσε» την πεποίθηση πως οι άνδρες δεν «χορταίνουν» να κοιτάνε το γυναικείο σώμα και πως έλκονται από αυτό, ακόμη κι αν δεν γνωρίζουν καθόλου το αντικείμενο του πόθου τους.


Αντίθετα, ο θηλυκός εγκέφαλος είναι πιο πολύπλοκος όταν ο έρωτας του χτυπήσει την πόρτα. Ετσι, από ό,τι φαίνεται η εικόνα του συντρόφου μπορεί να είναι εξίσου ερεθιστική, παρ΄ όλ΄ αυτά παρουσιάζεται έντονη δραστηριότητα σε εκείνο το σημείο του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τις αναμνήσεις».


Οι άνδρες δεν θα ποθούσαν τις γυναίκες και το αντίστροφο αν δεν είχε γένος ο εγκέφαλος


Συμπτώματα εγκυμοσύνης έχουν και οι άνδρες!


Μπορεί ένα ατίθασος άνδρας να γίνει στοργικός πατέρας;


Ναι, απαντούν οι νευροεπιστήμονες, οι οποίοι μάλιστα υπογραμμίζουν πως συμπτώματα εγκυμοσύνης έχουν και οι μελλοντικοί πατέρες!


Σειρά ερευνών που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μεμόριαλ, στο Νιουφάουντλαντ του Καναδά, έδειξαν πως εννιά στους δέκα μελλοντικούς πατέρες αναφέρουν ότι έχουν συμπτώματα, όπως είναι η ναυτία, ενώ τους «μυρίζουν» συγκεκριμένα φαγητά που τους ανοίγουν την όρεξη.


Επιπλέον, οι ερευνητές υπέβαλαν σε αναλύσεις αίματος 31 μελλοντικούς πατέρες, ανακαλύπτοντας πως εκείνοι που ένιωθαν όπως οι έγκυοι σύντροφοί τους είχαν σημαντικά αυξημένα επίπεδα προλακτίνης (ορμόνη που καθορίζει την παραγωγή γάλακτος στις μητέρες, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ο ρόλος της για τους άνδρες) στο αίμα τους. Αντίθετα, κατά την ίδια περίοδο τα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν μειωθεί κατά 33%.


Η παραγωγή της «ανδρικής» ορμόνης μάλιστα μειώνεται και μετά τη γέννηση του μωρού, όταν εκείνο κλαίει και επιζητά αγκαλιά και φροντίδα. Οι αλλαγές αυτές, καταλήγουν οι ειδικοί, βοηθούν τους άνδρες να δεθούν με τα μωρά τους.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: