www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Αποτρίχωση με laser

Το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι γυναίκες και άνδρες θέλουν να εμφανιστούν στην παραλία με όσο το δυνατόν πιο άψογο κορμί.

Εκτός λοιπόν από τις δίαιτες και τις αισθητκές χειρουργικές ή μη επεμβάσεις στο σώμα, πρέπει να δουν και το θέμα της αποτρίχωσης, που τους απασχολεί αν όχι καθημερινά τουλάχιστον μέρα παρά μέρα.

Εκτός από το κλασικό λοιπόν ξύρισμα με το ξυραφάκι, έχουμε το ζεστό ή κρύο κερί που κρατάει περισσότερο από το ξύρισμα αλλά έχουμε και την αποτρίχωση με laser.

Το καλύτερο βέβαια είναι να ξεκινήσει κάποιος τη διαδικασία νωρίς το Φθινόπωρο μόλις έχει ξεμαυρίσει τελείως από τις καλοκαιρινές του διακοπές, έτσι ώστε το επόμενο καλοκαίρι να έχει
τελειώσει ή να έχει φτάσει να αφαιρέσει το 80 - 90% των τριχών του σώματός του.

H αποτρίχωση με laser είναι μια απόλυτα ασφαλής και σίγουρη μέθοδος για τη σταδιακή μείωση της τριχοφυίας. To laser είναι ένα μηχάνημα που παράγει φως το οποίο απορροφάται από τη μελανίνη της τρίχας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνει επιλεκτική εστίαση ενέργειας στο θύλακο της τρίχας και να τον καταστρέφει χωρίς να επηρεάζει την επιδερμίδα ή τον υπόλοιπο οργανισμό. Το laser αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοσθεί σε κάθε ηλικία, σε κάθε φύλο καθώς και σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυία όπως:

•Πρόσωπο (άνω χείλος, πηγούνι, παρειές, φαβορίτες, φρύδια κ.α.)

•Χέρια (ολικό ή αντιβράχια), μασχάλες

•Μπικίνι, στρινγκ, πόδια (ολικό / γάμπες ή μηροί μόνο), γλουτοί

•Οσφύς, πλάτη (ανδρών – γυναικών)

•Στήθος (ανδρών – γυναικών)

•Γραμμή κοιλιάς κ.α.

Η αποτρίχωση με laser γίνεται για αισθητικούς λόγους, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπως π.χ. οι γυναίκες με θυλακίτιδα («σπυράκια» που εμφανίζονται στο δέρμα λίγες μέρες μετά την αποτρίχωση με κερί ή το ξύρισμα), στις οποίες το laser συνιστά τη μοναδική, ιατρικώς ενδεδειγμένη αντιμετώπιση. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται από ειδικά εκπαιδευμένους ιατρούς – δερματολόγους και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Για τη θεραπεία με laser, προηγείται ένα δωρεάν ραντεβού για την αξιολόγηση της τριχοφυΐας και την ενημέρωση σχετικά με το laser. Κατά τη διάρκεια αυτού του ραντεβού, μπορείτε επίσης να ενημερωθείτε για τις τιμές καθώς και για τις εκπτώσεις που ισχύουν σε περίπτωση που επιθυμείτε να αποτριχώσετε περισσότερες από μία περιοχές του σώματος.

Μύθοι και αλήθειες για την αποτρίχωση με λέιζερ

•Τι είναι το λέιζερ αποτρίχωσης;

Τα λέιζερ είναι μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική για συγκεκριμένες ενδείξεις.

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά λέιζερ το κάθε ένα για διαφορετική χρήση. Το συγκεκριμένο μηχάνημα για τη μείωση της τριχοφυΐας παράγει φως το οποίο στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας. Καταστρέφοντας το θύλακο της τρίχας σταδιακά η τριχοφυΐα εξασθενεί και τελικά παύει να υπάρχει στο σημείο όπου εφαρμόζεται το λέιζερ.

•Είναι επικίνδυνο;

Εάν έχουμε επιλέξει το κατάλληλο μηχάνημα και ο χειριστής είναι εκπαιδευμένος στα λέιζερ, δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Επίσης, ο χώρος που γίνεται το λέιζερ πρέπει να είναι διαμορφωμένος κατάλληλα- σύμφωνα με διεθνείς προδιαγραφές και πρέπει να φοράμε πάντα τα ειδικά προστατευτικά γυαλιά, γιατί το λέιζερ είναι επικίνδυνο για τα μάτια.
•Η χρήση του έχει παρενέργειες;

Δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον οργανισμό μας από την χρήση των λέιζερ.Τα λέιζερ δεν είναι όπως η ακτινοθεραπεία. Δεν διεισδύουν στο σώμα ούτε επηρεάζουν άλλα όργανα. Έχουν συγκεκριμένο στόχο, για παράδειγμα το λέιζερ αποτρίχωσης στοχεύει τη μελανίνη στο θύλακο της τρίχας και καταστρέφει μόνο αυτόν. Αυτό είναι εξακριβωμένο διότι τα λέιζερ χρησιμοποιούνται εδώ και πολλές δεκαετίες στην ιατρική.

•Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

Το λέιζερ αποτρίχωσης μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχει ανεπιθύμητη τριχοφυΐα.

•Πονάει;

Η χρήση του λέιζερ μπορεί να προκαλέσει κάποια ενόχληση. Εξαρτάται κυρίως από το πόσο ευαίσθητη είναι η περιοχή που αποτριχώνεται και από την ισχύ (την ενέργεια) που εμείς θα επιλέξουμε. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τοπικά αναισθητική κρέμα, οπότε η ενόχληση είναι μηδαμινή.

•Πόσο διαρκεί;

Εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας που αποτριχώνεται. Για παράδειγμα η αποτρίχωση στις γάμπες μπορεί να διαρκέσει περίπου 45 λεπτά, ενώ στις μασχάλες που είναι μικρή περιοχή, περίπου πέντε λεπτά.

•Τι πρέπει να κάνουμε μετά την αποτρίχωση;

Συνήθως, μετά την εφαρμογή του λέιζερ υπάρχει στην περιοχή ένας ελαφρύς ερεθισμός, μια ‘κοκκινίλα’ η οποία υποχωρεί γρήγορα. Προτείνεται η χρήση ενυδατικής κρέμας και φυσικά στα εκτεθειμένα σημεία σε μέρες με ηλιοφάνεια, η χρήση αντιηλιακού.

•Πόσες συνεδρίες είναι απαραίτητες για το τελικό αποτέλεσμα;        

Η διαδικασία απαλλαγής από την ανεπιθύμητη τριχοφυία περιλαμβάνει τακτές επαναληπτικές συνεδρίες, ο αριθμός των οποίων δε μπορεί να προκαθοριστεί από την αρχή.

Τα δεδομένα από την τη διεθνή βιβλιογραφία δείχνουν ότι μετά από 6 συνεδρίες έχει επιτευχθεί σημαντικότατη βελτίωση της τάξεως του 85%-90% μείωσης των τελικών τριχών.

Από εκεί και μετά, εσείς θα καθορίσετε το αισθητικό αποτέλεσμα που σας ικανοποιεί και τις επαναληπτικές συνεδρίες που ενδεχομένως να χρειαστούν.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι περιοχές του σώματος όπως το πρόσωπο και ο λαιμός στη γυναίκα ή η πλάτη στον άνδρα είναι περιοχές με εντονότερη ορμονοεξαρτώμενη τριχοφυία και απαιτούν μεγαλύτερο αριθμό συνεδριών.

•Πόσος χρόνος μεσολαβεί μεταξύ των συνεδριών;

Εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και της τρίχας. Σε γενικές γραμμές, για τις πρώτες συνεδρίες τα μεσοδιαστήματα είναι κατά μέσο όρο περίπου 45-50 ημέρες και γίνονται ακόμα μεγαλύτερα όσο αδυνατίζει η τρίχα. Η συνέπεια στο χρονοδιάγραμμα των συνεδριών εξασφαλίζει θεαματικά αποτελέσματα.

•Αξίζει τον κόπο;

Υπάρχουν γυναίκες που ξυρίζουν τις τρίχες σε διάφορα σημεία του σώματος μέρα παρά μέρα ή κάθε μέρα και υποφέρουν από θυλακίτιδες. Αν για παράδειγμα ξεκινήσουμε το λέιζερ αποτρίχωσης το χειμώνα, θα κάνετε την 3η συνεδρία ή 4η συνεδρία στις αρχές του καλοκαιριού, η γυναίκα αυτή δε θα ασχοληθεί με τις τρίχες της για 2- 3 μήνες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.

Σημαντικές λεπτομέρειες

•Η αποτρίχωση εφαρμόζεται σε γυναίκες και άνδρες ανεξαρτήτως ηλικίας.

•Στις μικρότερες ηλικίες (π.χ. στην εφηβεία) η τριχοφυΐα είναι πιο επίμονη και ίσως χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

•Όταν η χαλάουα ή το ξύρισμα προκαλεί θυλακίτιδα ή μολύνσεις το λέιζερ αποτρίχωσης αποτελεί την μόνη ιατρικώς ενδεδειγμένη λύση.

•Στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απαγορεύεται αλλά αποφεύγεται - για προληπτικούς λόγους – η χρήση λέιζερ.

•Επειδή συνήθως κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζεται τριχοφυΐα και σε σημεία που πριν δεν υπήρχε, μπορεί μετά να χρειαστούν επιπλέον συνεδρίες.

•Δε συνιστούμε τη χρήση του λέιζερ αποτρίχωσης σε δέρμα που είναι μαυρισμένο από τον ήλιο και πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο για λίγες μέρες μετά. Το καλύτερο αποτέλεσμα υπάρχει όταν το δέρμα είναι λευκό και η τρίχα σκούρα.

•Πριν την αποτρίχωση πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα ορμονικών διαταραχών (π.χ. πολυκυστικές ωοθήκες). Εάν η ανεπιθύμητη τριχοφυία έχει ορμονικά αίτια, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται θεραπευτικά πριν ή και κατά τη διάρκεια των θεραπειών με λέιζερ.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Όποιος δεν ξέρει σε ποιόν γιατρό να πάει, μπορεί να δει μερικούς από τους καλύτερους δερματολόγους αθήνας
εδώ.

Ismini Vasileiou είπε...

Πλέον έχουν βγει laser αποτρίχωσης τελευταίας τεχνολογίας που δεν σε ταλαιπωρούν και δε χρειάζονται τόσες πολλές συνεδρίες όσο παλιότερα. Εγώ προσωπικά εμπιστεύομαι αυτό εδώ https://chryssalis.com/laser-alexandrite/ τα τελευταία δύο χρόνια και με έχει βγάλει ασπροπρόσωπη!