www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

΄Aρχισαν οι διαβουλεύσεις με ΕΕ, ΔΝΤ

΄Aρχισαν το πρωί οι διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και του μικτού κλιμακίου ΕΕ-ΔΝΤ για την εξειδίκευση των όρων του μηχανισμού στήριξης, που θα ενεργοποιηθεί αν ζητηθεί από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, το κλιμάκιο ζητά δεσμεύσεις όσον αφορά στα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση την επόμενη διετία.


Αυτή τη στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των ξένων αξιωματούχων με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι συζητήσεις αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ, ενώ θα υπάρξουν επαφές και με άλλα υπουργεία, όπως τα Οικονομίας και Εργασίας.

Οι διαβουλεύσεις αφορούν στο τριετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του Ecofin του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές
αποφασίσουν να ζητήσουν την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ, τέτοιου είδος συζητήσεις διαρκούν περίπου δύο έως τρεις εβδομάδες.
 
Χθες, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει θέμα αναδιάρθρωσης του χρέους, ενώ επανέλαβε πως οι συνομιλίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ «μας επιτρέπουν να είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί να κάνουμε χρήση του μηχανισμού, να προχωρήσουμε άμεσα».


Όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει απόφαση να ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού όταν κρίνει, και το όταν κρίνει εξαρτάται και από τις συνθήκες δανεισμού και από την πρόοδο των συνομιλιών». «Αυτό που συζητάται», διευκρίνισε, «είναι η εξειδίκευση των δημοσιονομικών μέτρων για την επόμενη διετία. Πρόθεση όλων είναι οι συζητήσεις να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».

Βοήθεια 3,9 δισ. στην Ελλάδα από τη Γαλλία

Στο μεταξύ, η Γαλλία ενέγραψε στον προϋπολογισμό του 2010 ποσό ύψους 3,9 δισ. ευρώ ως βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα συνολικά 6,3 δισ. ευρώ της συμβολής της που προβλέπει το ευρωπαϊκό σχέδιο βοήθειας.

Το εν λόγω ποσό προκύπτει από το σχέδιο του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 που παρουσιάστηκε σήμερα στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Η βοήθεια θα λάβει τη μορφή διμερών δανείων», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι τα δάνεια προς την Ελλάδα θα δοθούν με επιτόκιο 5% και θα έχουν τριετή διάρκεια.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, για λογιστικούς λόγους, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας δεν θα επηρεαστεί από το εν λόγω ποσό, ενώ η Γαλλία θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει τη βοήθεια των 3,9 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της οικονομικής χρήσης 2010, στηρίζοντας την Ελλάδα και την σταθερότητα του ευρώ.

«Προσπαθούμε να κινηθούμε γρήγορα ώστε να είμαστε έτοιμοι αν η Ελλάδα αποφασίσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης», σημείωσε η κ. Λαγκάρντ και πρόσθεσε ότι το σχετικό κείμενο θα παρουσιαστεί στη γαλλική Βουλή στις 3 και 4 Μαΐου και στις 6 και 7 Μαΐου στη Γερουσία.

Σε ιστορικό υψηλό το CDS των ελληνικών ομολόγων

Εν αναμονή της έναρξης των συνομιλιών, τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS) ενισχύθηκε νωρίτερα σε ιστορικό υψηλό. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι διακυμάνσεις στην αγορά των περιφερειακών κρατικών τίτλων είναι πιθανόν να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των 10ήμερων διαβουλεύσεων για τα μέτρα λιτότητας που πρέπει να λάβει η Ελλάδα μέχρι το 2012.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν νωρίτερα στις 476 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με το CMA Datavision. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος ασφάλισης 10 εκατ. ευρώ έναντι αθέτησης πληρωμών κοστίζει πλέον 476.000 ευρώ, έναντι 463.000 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Τρίτη.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: