www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

ΥΠΟΙΑΝ: Πρόστιμα σε πρατήριο καυσίμων

Λιγότερα καύσιμα από αυτά που χρεωνόταν ο καταναλωτής έστελναν αντλίες σε πρατήριο υγρών καυσίμων επί της οδού Μαρίνου Αντύπα 35 στην Ηλιούπολη, όπως εντόπισαν οι ελεγκτές της Διεύθυνσης Μετρολογίας του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας.


Στο πρατήριο βρέθηκαν υπολείμματα παράνομου ηλεκτρονικού μηχανισμού, ο οποίος επιτρέπει διοχέτευση λιγότερων καυσίμων απο αυτά που πλήρωνε ο πελάτης.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν σε πέντε αντλίες του πρατηρίου (οι οποίες διέθεταν αμόλυβδη 95+ και πετρέλαιο κίνησης) παράνομα εγκατεστημένες πρόσθετες καλωδιώσεις, μέσω των οποίων επιτυγχάνονταν η σύνδεση των αντλιών καυσίμων με το γραφείο κίνησης του πρατηρίου, απ’ όπου είναι δυνατός ο έλεγχος του μετρητή της αντλίας με τηλεχειριστήριο.

Οι αντλίες του πρατηρίου σφραγίσθηκαν για να ακολουθήσει αφαίρεση των καλωδιώσεων.

Επί τόπου κλήθηκε εισαγγελέας, παρουσία του οποία πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο εσωτερικό του
πρατηρίου, χωρίς ωστόσο να εντοπισθεί ο πλήρης παράνομος μηχανισμός, ο οποίος προφανώς, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, είχε εγκαίρως αφαιρεθεί.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου του ΥΠΟΙΑΝ επίκειται επιβολή αυστηρού διοικητικού προστίμου. Ο Γ. Γ. Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός, παραπέμπει την υπόθεση στην αρμόδια Νομαρχία για επιβολή προστίμου ίσου με το 2% του ετήσιου τζίρου του πρατηρίου.

Παράλληλα, με έκθεσή του στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητά να εξετασθεί κατά πόσο υφίσταται παραβίαση άρθρων του ποινικού κώδικα, ώστε να αναζητηθούν και ποινικές ευθύνες.

Από το ΥΠΟΙΑΝ επανεξετάζεται το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ελέγχους, ώστε αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί απέναντι στις νέες συνθήκες ευρείας χρήσης ηλεκτρονικών μεθόδων από τους παρανομούντες.
naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια: