www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Χωρίς διαφθορά θα είχαμε πλεόνασμα!

Αν ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα ήταν τόσο "καθαρός" όσο της Σουηδίας ή της Ολλανδίας, ο προϋπολογισμός θα ήταν πλεονασματικός, σύμφωνα με έρευνα του έγκριτου αμερικανικού ινστιτούτου Brookings.Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal, η διαφθορά στοιχίζει στο δημόσιο κορβανά 20 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, ποσό που αντιστοιχεί στο 8% του ΑΕΠ. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι οι δωροδοκίες, το πατρονάρισμα και άλλες μορφές διαφθοράς αποτελούν βασικούς παράγοντες για τη διόγκωση του χρέους.


"Αν η Ελλάδα είχε καλύτερο έλεγχο της διαφθοράς - όχι απαραίτητα στα επίπεδα της
Σουηδίας, αλλά ακόμη και σε αυτά της Ισπανίας - θα είχε κατά 4% μικρότερο δημοσιονομικό έλλειμα το χρόνο" λέει ο Ντάνιελ Κάουφμαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Brookings και συντάκτης της μελέτης, η οποία εξετάζει τη διαφθορά σε 40 χώρες - με τον "προβολέα" κυρίως πάνω σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία, δηλαδή το "φτωχό νότο".

Στο άρθρο της Wall Street Journal γίνεται ακόμη αναφορά σε τελευταίες μελέτες της Διεθνους Διαφάνειας και όσα εκεί αναφέρονται για την Ελλάδα, αλλά και σε στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε όλη την Ευρωζώνη στον έλεγχο της διαφθοράς.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: