www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Καταχρηστικές πολλές χρεώσεις τραπεζών

Στην άρνηση της ολομέλειας του ΣτΕ προσέκρουσε η προσπάθεια των τραπεζών να ακυρώσουν απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης η οποία καταργούσε ως παράνομες πολλές χρεώσεις που επέβαλλαν τα πιστωτικά ιδρύματα.


Το ΣτΕ, καταρρίπτοντας το βασικό επιχείρημα των τραπεζών, αποφαίνεται πως οι απαγορεύσεις αυτές, δεν παραβιάζουν την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, ενώ τονίζει ότι οι περιορισμοί της υπουργικής απόφασης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένοι και έχουν σαν στόχο να αποφευχθεί η καταστρατήγηση της νομοθεσίας που αφορά την προστασία των καταναλωτών.

Τα βασικά σημεία της ρύθμισης

Αναλυτικά η υπουργική ρύθμιση προβλέπει τα εξής:

* Απαγορεύεται η επιβολή ποινής προεξόφλησης σε περίπτωση που ο δανειολήπτης θελήσει να προεξοφλήσει το δάνειό του μετά τον πρώτο χρόνο και εφόσον αυτό είναι στεγαστικό με κυμαινόμενο επιτόκιο.

* Οι τόκοι που θα επιβαρύνεται ο καταναλωτής σε περίπτωση στεγαστικού δανείου κυμαινόμενου
επιτοκίου, θα υπολογίζονται με βάση τις 365 ημέρες και όχι τις 360.

* Απαγορεύεται η είσπραξη εξόδων «χρηματοδότησης», «προέγκρισης δανείου» ή «εξέτασης αιτήματος δανείου».

* Δεν επιτρέπεται η επιβολή ποσού «προμήθειας» ή «εξόδων φακέλου».

* Απαγορεύεται η τράπεζα, σε περίπτωση που καθυστερήσει ο καταναλωτής να πληρώσει έστω και μία δόση, να του ζητήσει όλο το υπόλοιπο ποσό δανείου συμπεριλαμβανομένων και των τόκων που αναλογούν στο δάνειο που του χορηγήθηκε.

* Δεν θα μπορεί η τράπεζα όταν υποθηκεύει το σπίτι ενός καταναλωτή, ο οποίος το αγοράζει με στεγαστικό δάνειο και εγγυάται για το δάνειο αυτό και κάποιο άλλο πρόσωπο, να ζητεί ως επιπλέον εξασφάλισή της και τη μεταβίβαση των ενοικίων που τυχόν εισπράττει ο καταναλωτής.

* Δεν επιτρέπεται η τράπεζα να υποχρεώνει τον εγγυητή του δανείου να παραιτείται από δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο νόμος, όταν από δική της υπαιτιότητα δεν φροντίζει εγκαίρως να ικανοποιηθεί από το πρόσωπο στο οποίο η ίδια έχει χορηγήσει το δάνειο.

* Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλει προμήθεια σε περίπτωση που ο καταναλωτής κάνει ανάληψη μετρητών με τη μορφή δανείου από πιστωτική κάρτα.

* Η τράπεζα δεν θα μπορεί να αυξάνει αυθαίρετα και αναιτιολόγητα το επιτόκιο στις πιστωτικές κάρτες χωρίς να το προσδιορίζει επακριβώς, να το συνδέει και να το προσαρμόζει με επιτόκιο αναφοράς, π.χ. Euribor δεν θα τρέχει

* Δεν θα μπορεί η τράπεζα σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης με κάποιον καταναλωτή για όρο της σύμβασης έκδοσης πιστωτικής κάρτας να υποχρεώνει τον τελευταίο να μεταβαίνει στα δικαστήρια της έδρας της για να δικαστεί η υπόθεσή του.

* Κατοχυρώνεται η περίπτωση σύμφωνα με την οποία ο καταναλωτής θα μπορεί να αμφισβητήσει τυχόν χρεώσεις και οφειλές από πιστωτική κάρτα, ακόμα και αν δεν αντιδράσει εγκαίρως και σύμφωνα με τις προθεσμίες που του έχει τάξει η τράπεζα.

* Απαγορεύεται η τράπεζα να καταγγείλει οποτεδήποτε, χωρίς προειδοποίηση ή αιτιολόγηση, τη σύμβαση πίστωσης (ή και να απαγορεύσει οποιαδήποτε χρήση της κάρτας), καθώς και να τροποποιεί μονομερώς οποιονδήποτε όρο.

* Δεν επιτρέπεται η τράπεζα να αναπροσαρμόζει την ετήσια συνδρομή πιστωτικής κάρτας χωρίς προηγουμένως να ενημερώνει τον κάτοχο-καταναλωτή.

* Δεν θα μπορεί η τράπεζα να παρακρατά προμήθεια ή να επιβάλλει έξοδα στους καταναλωτές για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλών.

* Απαγορεύεται η τράπεζα να επιβάλλει χρεώσεις σε λογαριασμούς με καταθέσεις χρημάτων, κάτω από το όριο που η ίδια καθορίζει.

Με την απόφαση απαγορεύεται επίσης η αναγραφή όρων που είχαν κριθεί καταχρηστικοί με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις σε συνάψεις δανείων και στην έκδοση πιστωτικών καρτών.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: