www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Ανοίγει το επάγγελμα των οδηγών φορτηγών

Ανοίγει το επάγγελμα των οδηγών φορτηγών τις προσεχείς ημέρες από το αρμόδιο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο θα έχει οριστικοποιηθεί –εσπευσμένα λόγω ΕΕ- έως το καλοκαίρι.

Η δυνατότητα χορήγησης νέων αδειών σταδιακά θα απελευθερωθεί ενώ αρχικά θα προορίζεται για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων. Παράλληλα θα δρομολογηθεί και η απελευθέρωση του κομίστρου, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει και σε ουσιαστική απελευθέρωση του κλάδου.

Οι προσδοκίες και το παράδειγμα της ΕΕ

Σημειώνεται τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά μέτρα έφεραν μείωση των τιμών έως και 25% και ενίσχυση της
απασχόλησης ακόμη και κατά 20%, ενώ ως προς την οργάνωση του κλάδου σε εταιρείες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη.

'Αμεση συνέπεια της απελευθέρωσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ήταν, η μείωση των τιμών, η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας λόγω της ανανέωσης του στόλου.

Μια τέτοια ανανέωση του στόλου εκτιμάται ότι θα βοηθήσει και στην Ελλάδα δεδομένου ότι τα βαρέα οχήματα εμπλέκονται στο 40% των δυστυχημάτων, ενώ καινούργια φορτηγά παρουσιάζονται ιδίως στα Ιδιωτικής Χρήσης με ποσοστό 57,2% και όχι στα ΔΧ.

Σφοδρές αντιδράσεις του κλάδου

Το "αγκάθι" για τον κλάδο στο οποίο συνοψίζει και τις αντιδράσεις του είναι η απώλεια της τωρινής υπεραξίας που έχουν αποκτήσει οι άδειες που απλώς μεταβιβάζονται χωρίς δυνατότητα έκδοσης νέας. Συγκεκριμένα η άδεια ενός φορτηγού Δ.Χ. αποτιμάται από 80.000 έως και 350.000 ευρώ ανάλογα με το είδος του οχήματος, με ακριβότερες άδειες αυτές των φορτηγών βυτίων υγρών καυσίμων.

Ο κλάδος πάντως των οδικών μεταφορών είναι αυτή τη στιγμή πανίσχυρος, αφού εκτελεί το 98% του συνολικού υπεραστικού μεταφορικού έργου αλλά και το 12,4% του όγκου και το 46,3% της αξίας των εξαγωγών, καθώς και το το 14% του όγκου και το 42,9% της αξίας των εισαγωγών αντίστοιχα.
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια: