Σε «σκληρό πόκερ» εξελίσσεται η διαπραγμάτευση με Ε.Ε. και ΔΝΤ για τους όρους της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο τριετούς προγράμματος για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα. Τα μέτρα που συζητούνται, περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 έως 4 ποσοστιαίες μονάδες από 21% σήμερα, περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και περαιτέρω περικοπή επιδομάτων στο Δημόσιο, καθώς και αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης κατά 10% σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά.
«Όλα αυτά είναι στο τραπέζι», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις, που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, διευκρινίζοντας πάντως, πως ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση.
Σύμφωνα με άλλη πηγή, ΔΝΤ και Ε.Ε. ζητούν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 10%έως το 2011. «Ζητούν από την Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες το
διάστημα 2010-2011 ούτως ώστε να μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει για δανεισμό στις αγορές το τρίτο έτος του προγράμματος», δήλωσε η πηγή στο Reuters.
Σε σκληρή λιτότητα επιμένει η Μέρκελ
Και σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε τις αυστηρές της προϋποθέσεις για την παροχή της βοήθειας, τονίζοντας πως το Βερολίνο θα βοηθήσει αμέσως μόλις η χώρα μας ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση της οικονομίας της. Υπογράμμισε για άλλη μία φορά πως δεν υπάρχει εναλλακτική στη δέσμευση της Ελλάδας για αξιόπιστα και σκληρά μέτρα λιτότητας και πρόσθεσε ότι η νομοθετική διαδικασία στη Γερμανία θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ της ΕΕ και της Ελλάδας.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μέτρων και για το 2010
«Δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς τίποτα», αρκέστηκε να πει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν, θα αφορούν τελικά και το 2010.
«Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε και τόνισε ότι κυβέρνηση προβάλλει λογικά επιχειρήματα, έτσι ώστε όποια αποφαση απαιτηθεί να ληφθεί να είναι «η πιο επιεικής».
Σκληρά μέτρα «βλέπουν» παραγωγικών-συνδικαλιστικοί φορείς
Για «τελειωμένη συμφωνία» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, με την οποία, όπως ανέφερε, καταργούνται οι δύο επιπλέον μισθοί στο δημόσιο και επιβάλλεται τριετές πάγωμα μισθών, με παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ. Μάλιστα αναφέρθηκε σε άμεσης εφαρμογής και συγκεκριμένα μέτρα για το 2010, το 2011 και γενικά μέτρα για τα επόμενα χρόνια.
Kαι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μίλησε για ένα «πάρα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων κυρίως για την κοινωνία, μέτρων αντιαναπτυξιακών, νέων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ύφεση». Πάντως, ερωτηθείς αν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα κινδυνεύει, εκτίμησε πως η τρόικα μάλλον έχει υποχωρήσει απ’ αυτή την απαίτηση. Επίσης προανήγγειλε «αγώνες για να μπορέσουμε να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης».
Για «πολύ σκληρά μέτρα» μίλησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνοντας όμως πως «τουλάχιστον μας δίνουν τη δυνατότητα να το παλέψουμε χρονικά και οικονομικά». Πάντως, ερωτηθείς σχετικά, ο τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η ΕΣΕΕ να πει ναι στην αύξηση του ΦΠΑ, ο οποίος ήδη έχει αυξηθεί στο προηγούμενο διάστημα.
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. Όπως ανέφερε, υπάρχει ένα επαρκές δίχτυ ασφαλείας για τα επόμενα τρία έως τέσσερα χρόνια, που δυστυχώς πρέπει να πληρώσουμε πολύ ακριβά και με σκληρά μέτρα. Και αυτός πάντως χαρακτήρισε ανεδαφική κάθε σκέψη μετακύλησης του κόστους στα προϊόντα, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ. Επανέλαβε την αντίθεσή του στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού, προσθέτοντας ωστόσο, ότι έχουμε την αίσθηση πως δεν θα φτάσουμε ως εκεί.
Tην ανάγκη να στηριχθούν ακόμη και τα επώδυνα μέτρα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο, υπογράμμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος. Όπως ανέφερε, όλοι, πολίτες και πολιτικοί είμαστε συνυπεύθυνοι. Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος, σημείωσε.
Για εθνική προσπάθεια στην οποιία είμαστε όλοι συμπαραστάτες μίλησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας κοινωνική σύμπνοια και πολιτική ευθύνη. «Οι σύγχρονες επιχειρήσεις, ο ιδιωτικός τομέας μπορούν και θα συμβάλουν έτσι ώστε να ξαναδοθεί ελπίδα, προοπτική ανάπτυξης και δουλειές».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως για την αντιμετώπιση της κρίσης δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση.
«Οι παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις δεν έχουν παρά να αθροίσουν προσπάθειες για να αντιμετωπίσει η χώρα τα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά, και τόνισε την ανάγκη ενός ελάχιστου κοινωνικού παρανομαστή για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.
Λίγο νωρίτερα η ΓΣΕΕ, με επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό, ζήτησε επείγουσα συνάντηση, υπό το βάρος των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων του μηχανισμού στήριξης.
ΚΚΕ: Πρώτη μεγάλη εργατική απάντηση, η πρωτομαγιάτικη απεργία
«Οι συναντήσεις της κυβέρνησης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, δηλαδή τους συνενόχους της, αποσκοπούν στην προετοιμασία του εδάφους για να περάσει το νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στον καταναγκασμό τους να συρθούν ως πρόβατα στο σφαγείο της πλουτοκρατίας», σχολίασε το ΚΚΕ τονίζοντας πως η πρώτη μεγάλη εργατική απάντηση θα δοθεί με την πρωτομαγιάτικη απεργία.
Εκκληση Τρισέ για άμεση δράση υπέρ της Ελλάδας
Έκκληση για την ανάληψη άμεσης δράσης, προκειμένου να μην εξαπλωθούν τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
«Αυτό που χρειαζόμαστε πιο πολύ τώρα είναι μια ισχυρή αίσθηση κατεύθυνσης. Χρειαζόμαστε μια αίσθηση κατεύθυνσης που να μας καθοδηγήσει στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη κατάσταση», τόνισε σε ομιλία του στην Οικονομική Σύνοδο του Μονάχου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, η ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα πακέτο στήριξης για την Ελλάδα, το οποίο θα περιορίζει τον κίνδυνο εξάπλωσης των προβλημάτων σε άλλα κράτη – μέλη.
Ο κ. Τρισέ αρνήθηκε να αποκαλύψει λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έκβασή τους. «Είμαι αισιόδοξος όσον αφορά στα αποτελέσματα των συνομιλιών αυτών», ανέφερε.
Χ. Κέλερ: Προς το συμφέρον της Γερμανίας η διάσωση της Ελλάδας
Η συμμετοχή στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Χορστ Κέλερ.
Στη διάρκεια ομιλίας του στο Μόναχο, ο κ. Κέλερ δήλωσε ότι ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναλάβει τις ευθύνες της για αναδιάρθρωση της οικονομίας της, προσθέτοντας ωστόσο ότι ήταν αναμενόμενο να περιμένει βοήθεια για να μπορέσει να βοηθήσει τον εαυτό της.
«Η Γερμανία πρέπει να συμβάλει στη σταθεροποίηση γιατί είναι προς το συμφέρον της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παρότι ο ρόλος του είναι περισσότερο τυπικός, ο πρόεδρος χρίζει μεγάλης εκτίμησης στη Γερμανία και επηρεάζει την πολιτική σκηνή. Παράλληλα, ως πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, η γνώμη του επί των οικονομικών ζητημάτων έχει μεγάλη βαρύτητα.
«Αποφασισμένη» για στήριξη Ελλάδας-ευρώ η Γαλλία
Aπό την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τόνισε πως η Γαλλία είναι «απολύτως αποφασισμένη να στηρίξει το ευρώ και την Ελλάδα».
«Το σχέδιο που αποφασίστηκε από την Ελλάδα είναι απολύτως αξιόπιστο, εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και εργαζόμαστε εντατικά ώστε όλο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση» τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και της εφημερίδας Le Parisien.
Ανέφερε επίσης πως υπάρχει «τέλεια συνεννόηση ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία» όσον αφορά τους τρόπους επίλυσης της κρίσης του ελληνικού χρέους.
«Η Γαλλία είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για να πατάξει την κερδοσκοπία. Το σχέδιο που καθορίστηκε από την Ευρώπη θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, δεν πρόκειται να αφήσουμε την κερδοσκοπία να δρα για να αποσταθεροποιεί την τάδε ή τη δείνα χώρα» κατέληξε.
Naftemporiki
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου