www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Οριστικό: Καταργείται ο 13ος και 14ος μισθός από το Δημόσιο και τις συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!

- Τι ανακοίνωσε στους εταίρους ο πρωθυπουργός



- Πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα - Μειώνονται οι αργίες;


- Στο 4% από 2 το όριο των απολύσεων - Μειώνονται οι αποζημιώσεις


- Τα μέτρα θα εφαρμοσθούν άμεσα!


- Τεράστια αύξηση του ΦΠΑ στο 23%

Για τα πολύ οδυνηρά μέτρα τα οποία θα έχουν μάλιστα άμεση εφαρμογή, δηλαδή αμέσως μόλις ανακοινωθούν, ενημέρωσε τους κοινωνικούς εταίρους ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

1) κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα

2) κόβεται ο 13ος και 14ος μισθός στις συντάξεις δημόσιου αλλά και ιδιωτικού τομέα

Αφορά τις υψηλές συντάξεις και μπεί συγκεκριμένο πλαφόν και κλιμάκωση.

3) Το όριο των απολύσεων από το 2% πάει στο 4%

4) καταργείται η διατησία στις συλλογικές διαπραγματεύσεις

5) παγώνουν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

6) Θα αυξηθεί το ΛΑΦΚΑ, το οποίο για τις υψηλές συντάξεις θα φτάσει το 15%

Στόχος όπως λένε είναι να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10% σε 2 χρόνια.

Επίσης συζητείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αλλά και νέα αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 23%!

Για τους έμμεσους φόρους θεωρείται σχεδόν βέβαιη η νέα αύξηση σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Τα μέτρα οριστικοποιήθηκαν το πρωί σε σύσκεψη της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων, στην οποία συμμετείχαν οι οικονομικοί υπουργοί και οι Ρέππας, Ραγκούσης, Χρυσοχοϊδης, Βενιζέλος, Παμπούκης, Πεταλωτής και Αθανασάκης.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ. Η ΓΣΕΕ ζήτησε και ξεχωριστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Στην χθεσινή σύσκεψη, αποφασίστηκε κατ' αρχήν να ματαιώσει ο πρωθυπουργός την περιοδεία του στην Αργολίδα ώστε να παραμείνει στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις από κοντά. Συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια σχετικά με τα μέτρα που θα αποφασιστούν. Δεν ελήφθη μεν οριστική απόφαση, αφού ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέλαβε να επεξεργαστεί αυτά τα σενάρια.


Πάντως, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στην κυβέρνηση για το πότε θα ανακοινωθούν επίσημα τα νέα σκληρότερα μέτρα, καθώς το Σάββατο είναι Πρωτομαγιά και η κυβέρνηση φοβάται μην υπάρξουν εκτεταμμένες αντιδράσεις με αφορμή την ημέρα και προκληθούν επεισόδια και εντάσεις.

Στην ουσία τα χρήματα που θα λάβει η Ελλάδα είναι τα περισσότερα που έχει λάβει ποτέ χώρα, αλλά συγχρόνως καλούμαστε να αποφασίσουμε και τη λήψη των σκληρότερων ίσως μέτρων που έχει λάβει οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο.

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, είπε το μεσημέρι ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.

Πεταλωτής: Δεν μπορεί κανείς να εγγυηθεί τίποτα για το 2010!

Με αυτή την φράση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιέγραψε ακριβώς το πόσο ανοικτά είναι όλα στο θέμα των διαπραγματεύσεων όταν ρωτήθηκε αν τα πρόσθετα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα αφορούν τελικά και το 2010.

«Γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε και τόνισε ότι κυβέρνηση προβάλλει λογικά επιχειρήματα, έτσι ώστε όποια αποφαση απαιτηθεί να ληφθεί να είναι «η πιο επιεικής».

Οι δανειστές εκβιάζουν και δεν επιδέχονται διαπραγματεύσεις. Αντιδρούμε γιατί οι πολιτικές είναι μονομερείς και άδικες και θα προσπαθήσουμε με τους αγώνες να περιορίσουμε την έκταση αυτής της επίθεσης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συστράτευση, υπογράμμισε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) Χρ. Πολυζωγόπουλος.

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τελειωμένη ιστορία που συζητήθηκε ερήμην, τουλάχιστον των εργαζομένων του δημοσίου τομέα και βγαίνει μια απόφαση, που έρχεται να επιδεινώσει τη ζωή των εργαζομένων και των συνταξιούχων, δήλωσε ο Ηλίας Ηλιόπουλος, γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ.

Η Ελλάδα πρέπει να βγει από τη δύσκολη θέση, πρέπει να πολεμήσουμε, δυνατότητες υπάρχουν, πρέπει να στηρίζουμε την κυβέρνηση, αυτήν έχουμε τώρα, δεν είναι θέμα πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, είναι εθνικός στόχος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Νίκος Αγγελόπουλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια: