Διαστάσεις λαμβάνει το κίνημα διάθεσης αγροτικών προϊόντων -και κυρίως πατάτας- απευθείας από τους παραγωγούς.
Μετά την Κατερίνη, την Πάτρα, το Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, η πώληση πατάτας χωρίς τη μεσολάβηση μεσαζόντων έφθασε και στο λεκανοπέδιο με σχετική πρωτοβουλία του δήμου Παλλήνης που δέχεται παραγγελίες έως τις 8 Μαρτίου με τιμή 0,28 ευρώ/κιλό, αλλά και στην Αργυρούπολη, με πρωτοβουλία της παράταξης «Αγώνα για το Μέλλον Ελληνικού-Αργυρούπολης» που όπως ανακοίνωσε, εξασφάλισε τιμές φθηνότερες κατά 50% από τις τρέχουσες (0,32 ευρώ/κιλό για παραγγελίες δέκα κιλών). Σχετικό ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει επίσης οι δήμοι Νέας Ιωνίας, Σπάτων, Αρτέμιδας, Παπάγου και Γαλατσίου.
Στη Θεσσαλονίκη οι καταναλωτές παρήγγειλαν στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο πάνω από 55 τόνους πατάτας -ποσότητα πενταπλάσια σε σχέση με αυτή που είχε προϋπολογιστεί- σπεύδοντας να
επωφεληθούν από την πρωτοβουλία της Γεωπονικής Σχολής να διαθέσει το προϊόν σε τιμή παραγωγού 0,25 ευρώ/κιλό ή 5 ευρώ τα 20 κιλά. Η διάθεση πατάτας Νευροκοπίου και Ανω Βροντούς στις συγκεκριμένες προνομιακές τιμές θα συνεχιστεί το Σάββατο, με τη διάθεση άλλων 50 τόνων, μεταξύ 11.00 και 13.00, στον ίδιο χώρο.
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης εξετάζεται η δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας όπου θα δίνεται η δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς να προσφέρουν προϊόντα, ποιότητες και τιμές και αφετέρου σε εμπόρους και καταναλωτές να προμηθεύονται τα προϊόντα απευθείας από τον παραγωγό.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις εισαγωγές πατάτας
Eν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από έγγραφο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ιωάννη Δριβελέγκα που διαβιβάστηκε στη Βουλή, το υπουργείο είχε ζητήσει την αναβολή εισαγωγών πατάτας μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2012 έτσι ώστε να απορροφηθούν οι μεγαλύτερες ποσότητες και τα αποθέματα ελληνικής πατάτας.
Το έγγραφο διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή Γιώργου Βλάχου ο οποίος ζητούσε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς, Κ. Σκανδαλίδη και Μ. Χρυσοχοΐδη, για τα μέτρα που λαμβάνονται, προκειμένου να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί, αλλά και οι καταναλωτές από τα φαινόμενα «ελληνοποίησης» εισαγόμενης πατάτας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του κ. Δριβελέγκα, για το θέμα των αδιάθετων ποσοτήτων ελληνικής πατάτας είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη στις 24.1.2012 στο υπουργείο με τους κύριους εισαγωγείς και εμπόρους πατάτας που αφορούσε θέματα διακίνησης-εμπορίας και απορρόφησης των αποθεμάτων της ελληνικής πατάτας.
«Ο υπουργός ζήτησε από τους εισαγωγείς - εμπόρους να αναβάλουν τις εισαγωγές μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2012 και να απορροφήσουν τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας. Όπως διαφάνηκε, υπήρξε δείγμα καλής συνεργασίας από όλους τους παρευρισκόμενους εισαγωγείς-εμπόρους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το φαινόμενο των «ελληνοποιήσεων», ο κ. Δριβελέγκας απαντά ότι διενεργούνται έλεγχοι συμμόρφωσης των νωπών οπωροκηπευτικών με τα κοινοτικά πρότυπα εμπορίας αλλά και έλεγχοι που αφορούν στην τυποποίηση, στην ποιότητα και στην αναγραφή στη σήμανση των συσκευασιών των προϊόντων (συμπεριλαμβανομένης και της πατάτας), ούτως ώστε να διασφαλίζεται για κάθε προϊόν σύστημα ιχνηλασιμότητας στα σημεία εισόδου των φορτίων στη χώρα (λιμάνια-τελωνεία-συνοριακοί σταθμοί) αλλά και στην εσωτερική αγορά. Μάλιστα κάνει αναφορά και σε εγκύκλιο που εκδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στα φορτία πατάτας.
Παράλληλα, γνωστοποιήθηκε στους αρμόδιου φορείς ότι οι αναγγελίες των εμπόρων προς τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής είναι υποχρεωτικές για όλα τα φορτία πατάτας που εισάγονται, εξάγονται και διακινούνται στην εσωτερική αγορά και από τις 8 Μαρτίου 2011 δύναται αυτές να υποβάλλονται και μέσω διαδικτύου.
Επιπρόσθετα, όπως ενημερώνει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, επειδή τους τελευταίους μήνες του 2011 παρατηρήθηκε παράνομη διακίνηση και «ελληνοποίηση» φορτίων πατάτας από χώρες της Ε.Ε., κυρίως σε φορτία για τα οποία οι συναλλασσόμενοι δεν έχουν προβεί στις υποχρεωτικές αναγγελίες προς τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, ζητήθηκε από 21.12.2011, πέραν των τακτικών ελέγχων, η άμεση ενεργοποίηση μεικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή γεωπόνων ποιοτικών ελεγκτών των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων, καθώς και ελεγκτών των περιφερειακών υπηρεσιών με αρμοδιότητες στον τομέα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου.
Τέλος, όπως διαβεβαιώνει ο κ. Δριβελέγκας, τα κλιμάκια αυτά, παράλληλα με τον έλεγχο των ποιοτικών προδιαγραφών, πραγματοποιούν και διασταυρωτικούς ελέγχους και ταυτοποίηση των παρτίδων πατάτας με τα τιμολόγια, δελτία αποστολής και άλλα συνοδευτικά έγγραφα των παρτίδων αυτών.
Στον βουλευτή έχει απαντήσει εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Σωκράτης Ξυνίδης, ο οποίος σημειώνει μεταξύ άλλων πως «από αγορανομικής πλευράς, σε επίπεδο παραγωγού, οι τιμές πώλησης σε όλα τα αγροτικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένης και της πατάτας, διαμορφώνονται ελεύθερα» και ότι «ο παραγωγός αγροτικών προϊόντων διαπραγματεύεται με τον έμπορο ελεύθερα την τιμή διάθεσης των ειδών, προς επίτευξη ικανοποιητικής γι αυτόν τιμής, συνεκτιμημένων προς τούτο και των βασικών συνθηκών που επικρατούν κάθε φορά στην αγορά.
Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως επισημαίνει ο κ. Ξυνίδης, «το γεγονός ότι οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, δεν σημαίνει ότι δεν υφίσταται μηχανισμός ελέγχου αυτών, αφού σε ισχύ βρίσκεται το ισχυρό νομικό πλαίσιο περί προστασίας του Ανταγωνισμού».
Κλείνοντας, ο κ. Ξυνίδης επικαλείται επίσης τις διατάξεις του Αγορανομικού Κώδικα για τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών οπωροκηπευτικών και των καταναλωτών και διαβεβαιώνει ότι η συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι διαρκής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου