Οκτώ εταιρίες από ΗΠΑ, Νορβηγία, Γαλλία, Αγγλία και Γερμανία, κατέθεσαν προσφορές στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και την υποθαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Πρόκειται για τις ΙON GEOPHYSICAL CORPORATION, TGS-NOPEC GEOPHYSICAL COMPANY ASA, CGG Veritas, Dolphin Geophysical και PETROLEUM GEO-SERVICES (PGS) στις οποίες προστέθηκαν ως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων οι SPEC PARTNERS LTD, SPECTRUM GEO LIMITED και FUGRO MULTICLIENT SERVICES AS.
Η αξιολόγηση των προσφορών αναμένεται να ολοκληρωθεί από την αρμόδια Επιτροπή του
ΥΠΕΚΑ στις αρχές Απριλίου. Στόχος του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι σεισμικές έρευνες και η αξιολόγηση των δεδομένων πριν το τέλος του έτους, ώστε μέσα στο 2012 να προκηρυχθούν διαγωνισμοί για παραχώρηση περιοχών («οικόπεδα») προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Οι σεισμικές έρευνες θα δείξουν σε ποιες περιοχές υπάρχουν πιθανότητες εξεύρεσης αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων, ωστόσο η τελική εικόνα προκύπτει μετά από γεωτρήσεις.
Πηγές του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι αποτελεί σημαντική επιτυχία για τη χώρα και για το επενδυτικό κλίμα το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις σεισμικές έρευνες. Το κόστος των σεισμικών ερευνών θα αναλάβουν η εταιρία (ή οι εταιρίες) που θα επιλεγούν από την Επιτροπή του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες στη συνέχεια μεταπωλούν τα δεδομένα σε πετρελαϊκές εταιρίες που θα αξιολογήσουν με βάση αυτά αν υπάρχει ενδιαφέρον για να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο, των γεωτρήσεων, που είναι και το πλέον δαπανηρό.
Γ. Μανιάτης: Μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης ενημέρωσε στο μεταξύ, για τις εξελίξεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.
Ο κ. Μανιάτης χαρακτήρισε «μήνυμα επενδυτικής εμπιστοσύνης» τις προσφορές που κατατέθηκαν και τόνισε ότι για να επενδύσουν αυτές οι εταιρείες σημαίνει ότι πραγματικά η χώρα διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα.
«Το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες προτίθενται να επενδύσουν δεκάδες εκατομμύρια, και προσμένουν να αποσβέσουν και μετά να βγάλουν κέρδη από αυτό, είναι ένα μήνυμα στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, άρα και στους μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού, ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα επενδυτικά ελκυστική με σοβαρότητα στην κυβέρνηση και στη Δημόσια Διοίκηση», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι σε συνδυασμό με τις έρευνες που έχει ξεκινήσει η Κύπρος και τη συνεργασία με το Ισραήλ, το ευρύτερο τόξο που δημιουργείται «δίνει μία σιγουριά στην Ευρώπη ότι υπάρχει μία ασπίδα ενεργειακής ασφάλειας».
«Όλα αυτά είναι πολύ σπουδαία και πολύ ευχάριστα. Είναι ακριβώς μια βάση για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη στον ευρύτερο τομέα, και όπου η Ελλάδα έχει ανάγκη για επενδύσεις από το εξωτερικό», παρατήρησε από την πλευρά του ο κ. Παπούλιας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου