www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Λ. Παπαδήμος: Κορυφαία προτεραιότητα η ανάπτυξη


«Είναι σαφές ότι η ανάπτυξη είναι πλέον κορυφαία προτεραιότητα της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνόδου κορυφής.

Όπως είπε, «έγινε δεκτό από όλες τις πλευρές ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη χωρίς καθυστέρηση».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι γυρίζει στην Αθήνα περισσότερο αισιόδοξος, συμπληρώνοντας ότι αποτυπώνεται στις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου πως παράλληλα με την εξάλειψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, είναι αναγκαίο να ληφθούν και μέτρα που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα και θα στηρίξουν τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Οι αποφάσεις αυτές», πρόσθεσε, «ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για έξοδο από την οικονομική κρίση. Έχει έρθει η ώρα για έναν ενάρετο κύκλο δημοσιονομικής εξυγίανσης και
ανάπτυξης».

Παράλληλα ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι «έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», θέτοντας σειρά προτεραιοτήτων.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τους πόρους του ΕΣΠΑ», μεταφέροντας κονδύλια σε προγράμματα που έχουν ζήτηση, βοηθούν τις επιχειρήσεις και δίνουν δουλειά στους άνεργους».

Είπε ακόμη ότι πρέπει «να βοηθήσουμε τα έργα των αυτοκινητοδρόμων που έχουν σταματήσει, να εξασφαλίσουμε χρήματα από το εξωτερικό για στήριξη των επενδύσεων, να στηρίξουμε την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος, να υιοθετήσουμε καλύτερη πολιτική στον τομέα των εξαγωγών».

Στάθηκε επίσης στην ανάγκη περαιτέρω αξιοποίησης των ΑΠΕ και εξεύρεσης πιθανών υποθαλασσίων πηγών ενέργειας και στη δημιουργία ενός απλού και κοινωνικά δίκαιου φορολογικού συστήματος (το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα του χρόνου) με περιορισμό της παραοικονομίας.

«Με την αλληλεγγύη και στήριξη των εταίρων η Ελλάδα καταβάλλει μια τεράστια προσπάθεια, θέλει να αφήσει πίσω της όλα αυτά που την έφεραν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες που γίνονται αποδίδουν.

«Η Ευρώπη μάς δίνει ψήφο εμπιστοσύνης, ας μην την διαψεύσουμε, η Ελλάδα μπορεί και θα το αποδείξει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Πρέπει να διαψευστούν όσοι προεξοφλούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και ότι το νέο πρόγραμμα θα αποτύχει».

Παρατήρησε πάντως ότι «η εφαρμογή του προγράμματος πρέπει να είναι συνεπής και έγκαιρη», πως ο ελληνικός λαός γνωρίζει, ότι απαιτούνται θυσίες και ότι τα μέτρα άμεσου αποτελέσματος για την προώθηση της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της μείωσης της ανεργίας, είναι μέτρα συμπληρωματικά.

Επιπλέον, δήλωσε βέβαιος ότι η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα και εκτίμησε πως «ίσως από τα μέσα του επόμενου χρόνου να είναι ορατά τα σημεία της ανάκαμψης της οικονομίας».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να παραμείνει πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές, ο κ. Παπαδήμος αρκέστηκε να πει ότι όταν η κυβέρνηση ολοκληρώσει το έργο της, θα αποφασιστεί η ημερομηνία για τις κάλπες. «Αλλες σχετικές αποφάσεις», πρόσθεσε, «θα ληφθούν μετά τις εκλογές».

Οσον αφορά το ζήτημα της εποπτείας που εξακολουθεί να έρχεται στο προσκήνιο από ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «δεν συζητείται ούτε είναι αποδεκτή η τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα». Είπε ακόμη πως έχει συμφωνηθεί ότι η παρουσία της τρόικας θα ενισχυθεί και σχετικά με την ομάδα δράσης ανέφερε ότι «την τεχνική βοήθεια και τη ζητήσαμε και τη στηρίζουμε και έχει αρχίσει να συμβάλει θετικά στη λειτουργία του κράτους».

Σχετικά με τα μέτρα μείωσης μισθών και συντάξεων, ο κ. Παπαδήμος παρατήρησε ότι «μία οικονομία η οποία είχε ένα υπερχρεωμένο δημόσιο τομέα και η οποία είχε απολέσει την ανταγωνιστικότητά της, ήταν αναπόφευκτο να περάσει από μια περίοδο προσαρμογής, η οποία θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε μείωση εισοδημάτων». «Όταν γίνεται μια προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης», πρόσθεσε, «είναι αναπόφευκτο να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα δυσμενείς συνέπειες στα πραγματικά εισοδήματα».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι το PSI αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 Μαρτίου και προέβλεψε ότι η συμμετοχή των ιδιωτών θα είναι μάλλον σημαντική. Όπως είπε, «η προσφορά προς τους ιδιώτες έχει πολλά ελκυστικά στοιχεία και εκτιμώ ότι η συμμετοχή τους θα είναι ικανοποιητική. Αν συμβεί κάτι άλλο, θα ενεργήσουμε αναλόγως».


Δεν υπάρχουν σχόλια: