www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Νέα «πτώση» στις τιμές ακινήτων


Περαιτέρω πτώση σημείωσαν το 2011, σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι τιμές των ακινήτων σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX. Συνοπτικά, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 18% χαμηλότερες σε σχέση με το 2010, ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 10%. Το 2011 αποτέλεσε μία από τις πιο δύσκολες, αν όχι τη δυσκολότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Αναπόφευκτα επηρεάστηκε σημαντικά και ο κλάδος της διαμεσολάβησης ακινήτων.

Σημαντικοί παράγοντες που επηρέασαν αρνητικά την κτηματαγορά ήταν το πάγωμα των στεγαστικών δανείων από πλευράς τραπεζών, καθώς και η πορεία της οικονομίας με την οποία σχετίζεται τόσο η ψυχολογία των αγοραστών όσο και η αγοραστική τους δύναμη. Η επιβολή έκτακτων φόρων και το κλίμα ανασφάλειας για την περαιτέρω πορεία της οικονομίας ενίσχυσαν την αναβλητικότητα εκ μέρους των αγοραστών και
δημιούργησαν υπερπροσφορά ακινήτων.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 21%, ενώ των νέων σε ποσοστό 7%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 20% ενώ στα νεόδμητα 10%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 13%, ενώ για τα νεόδμητα στο 17%. Όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες.

Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων.

Προοπτικές αγοράς
Για τους επόμενο χρονικό διάστημα, η πορεία της κτηματαγοράς θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η αποφυγή εντονότερων πιέσεων προς τους καταναλωτές θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων. Επιπλέον παρουσιάζονται ιδιαίτερα ελκυστικές ευκαιρίες σε πολλές περιοχές, τόσο στα αστικά κέντρα όσο και την περιφέρεια και σε συγκεκριμένες κατηγορίες ακινήτων που θα τονώσει ακόμη εντονότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον.

Το 2011, το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε όπως και τα δύο προηγούμενα έτη σε παλαιές κατοικίες / διαμερίσματα τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη πλευρά, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κτλ.) όσο και τα οικόπεδα / αγροτεμάχια.

Την ίδια χρονιά, τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά μέσω του δικτύου της RE/MAX ήταν σε ποσοστό 80% κατοικίες (διαμερίσματα και μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν το 12%. Τα επαγγελματικά περιορίστηκαν σε ποσοστό 8%.

Στην Αττική η συντριπτική πλειοψηφία των πωληθέντων ακινήτων (88%) αφορούσε σε κατοικίες. Το 9% επί του συνόλου ήταν επαγγελματικά ενώ το ποσοστό των οικόπεδων / αγροτεμάχιων στο 3%. Στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (97%) στις κατοικίες και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: