www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Λ. Παπαδήμος: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα για το μέλλον της ΕΕ

Στις επόμενες μέρες, βδομάδες και μήνες θα ληφθούν αποφάσεις καθοριστικές για το θεσμικό μέλλον της Ευρώπης, αλλά και για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την πρωθυπουργό της Δανίας Tόρινγκ Σμιτ.


Η Δανία αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο την Προεδρία της ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Παπαδήμος διαβεβαίωσε την κ. Σμιτ ότι η η Ελλάδα θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις την Δανική Προεδρία στο απαιτητικό έργο της, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι και να προωθηθούν οι προτεραιότητές της που θα συμβάλουν ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρωτοφανή οικονομική κρίση.

Όπως επισήμανε, το έργο της επερχόμενης Δανικής Προεδρίας θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο διότι θα κληθεί να χειριστεί θέματα μεγάλης σημασίας για το μέλλον της ευρωζώνης και της ευρωπαϊκής
οικονομίας στο σύνολό της.

Τα θέματα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, (α) τη δημοσιονομική ενοποίηση και ενίσχυση του οικονομικού πυλώνα της νομισματικής και οικονομικής ένωσης και (β) τις διαπραγματεύσεις για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο που καθορίζει τις αρχές για τον Προϋπολογισμό της Ένωσης την περίοδο 2014-2020.

Όσον αφορά στο δεύτερο ζήτημα, ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι η Ελλάδα, με εποικοδομητικό τρόπο, θα επιδιώξει τη διαμόρφωση ενός προϋπολογισμού ο οποίος, μεταξύ άλλων στόχων, θα προάγει την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον κ. Παπαδήμο να ενημερώνει τη Δανή πρωθυπουργό για την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενημέρωσε ακόμη την κ. Σμιτ για τη συνεχιζόμενη μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα για τη διαχείριση και αντιμετώπισή της.

Επί τάπητος τέθηκε και η ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και για την πορεία εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Ασύλου.

Σε ό,τι αφορά τα θέματα Πράσινης Ανάπτυξης, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής, διαπιστώθηκε, σύμφωνα με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι, σε μεγάλο βαθμό, ταυτόσημες. «Η Ελλάδα, όπως και η Δανία, επιδιώκει την αύξηση των επενδύσεων της ΕΕ σε πράσινες τεχνολογίες προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Στο πνεύμα αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως τη Δανία, που έχει εντάξει την Πράσινη Ανάπτυξη στους βασικούς στόχους της», σημείωσε ο κ. Παπαδήμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: