www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Καθιστική ζωή, μεγάλα οπίσθια!


Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η περίσσεια θερμίδων που καταναλώνουμε μετατρέπεται σε λίπος. Φαίνεται όμως ότι οι θερμίδες δεν αρκούν για να εξηγήσουν την κατανομή του λίπους: σύμφωνα με ευρήματα ισραηλινών ερευνητών η μηχανική πίεση αυξάνει την παραγωγή λίπους στα λιποκύτταρα.

Ο καθηγητής Αμίτ Γκεφέν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα από μαγνητικές τομογραφίες ασθενών οι οποίοι ήταν καθηλωμένοι σε
αναπηρικό αμαξίδιο ή στο κρεβάτι. Διεπίστωσαν ότι με το πέρασμα του χρόνου τα λιποκύτταρα επεκτείνονταν και καταλάμβαναν τη θέση των μυών.

Πειραματική απόδειξη


Προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια αυτού του φαινομένου, οι ερευνητές καλλιέργησαν πρόδρομα λιποκύτταρα σε συνθήκες που τα οδηγούν να ωριμάσουν σε λιποκύτταρα. Στη συνέχεια υπέβαλαν τα μισά σε μηχανικό στρες ενώ τα άλλα μισά συνέχισαν να μεγαλώνουν σε κανονικές συνθήκες.

Προς επιβεβαίωση των αρχικών ευρημάτων τους, παρατήρησαν ότι τα υπό στρες λιποκύτταρα παρήγαγαν περισσότερα τριγλυκερίδια και με γρηγορότερους ρυθμούς. Τελικά, τα κύτταρα αυτά ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα μη στρεσαρισμένα «αδέλφια» τους.

Αν και ο μηχανισμός μέσω του οποίου τα κύτταρα αντιλαμβάνονται τι μηχανικό στρες δεν είναι γνωστός, οι ισραηλινοί ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματά τους μας αφορούν όλους. Η τουλάχιστον όλους όσους κάθονται για πολλές ώρες στο γραφείο τους

Δεν υπάρχουν σχόλια: