www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Αντ. Σαμαράς: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι

Των χειρισμών της Νέας Δημοκρατίας στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις υπεραμύνθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων, ότι η Νέα Δημοκρατία έπεισε πως μπορεί να παρεμβαίνει και να ανοίγει νέους δρόμους και διευκρινίζοντας πάντως πως «δεν δίνει συγχωροχάρτι».


Όταν η χώρα είναι ακυβέρνητη είναι δική μας ευθύνη να ανοίγουμε διεξόδους, τόνισε και πρόσθεσε πως η ΝΔ δεν πιστεύει στην πολιτική του ώριμου φρούτου, «δεν περιμένουμε το αντίπαλο κόμμα να καταρρεύσει». «Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της. Ήταν υποχρέωσή μας να δώσουμε λύση».

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ημερομηνία της 19ης Φεβρουαρίου για τη διεξαγωγή εκλογών, σημειώνοντας η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή και πως αν οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα γίνουν σε τρεις μήνες εκλογές, αυτό λειτουργεί καταπραϋντικά. «Όταν δεν υπάρχει προσδοκία
τότε η έκρηξη μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι πιστεύουν», παρατήρησε.

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να πετύχει η αποστολή της και θα τη βοηθήσουμε να πετύχει, αλλά το πόση διορία έχει θα εξαρτηθεί από μας και όταν λεμε προσωρινη, είναι προσωρινή».

«Δεν υπογράφω»


Ο πρόεδρος της ΝΔ γνωστοποίησε τη πρόθεσή του να μη βάλει την υπογραφή του στις γραπτές δεσμεύσεις που ζητούνται από την ΕΕ.

«Εγώ τέτοιου είδους δηλώσεις δεν υπογράφω. Όσα έχω πει μέχρι σήμερα αλλά και το πλαίσιο αρχών που συμφωνήσαμε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας αρκεί, εκεί υπάρχει η υπογραφή μου», υπογράμμισε.


«Δεν υπάρχει συγκυβέρνηση»


Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι στο νέο σχήμα δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. Οπως είπε, «συμμετέχουμε σε υπουργεία υψηλού συμβολισμού και δεν αφήνουμε καμία υποψία συγκυβέρνησης». «Η συμμετοχή μας», είπε, «θα είναι καθαρά συμβολική».

Εξήγησε ακόμη πως «αν δεν συμμετείχαμε καθόλου θα ήταν σαν να υπονομεύαμε τη νέα κυβέρνηση, αν συμμετείχαμε σε περισσότερα υπουργεία θα ήταν σαν να αμφισβητούσαμε το μεταβατικό της χαρακτήρα».

Στη συνέχεια επέμεινε ότι «συγκυβέρνηση θα ήταν αν είχαμε κοινή πολιτική για μεγάλο χρόνο» και επανέλαβε στον ίδιο τόνο ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική, ειδικού σκοπού και σύντομης διάρκειας, δεν είναι προθάλαμος κυβερνητικών συνεργασίων ερήμην του ελληνικού λαού».

«"΄Οχι" σε επιπλέον μέτρα»


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΝΔ απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο ενδεχόμενη ψήφιση νέων μέτρων. «Η δική μας υπογραφή δεν υπάρχει κάτω από τα δικά τους χαράτσια. Τι θα ψηφίσουμε από δω και μπρος; Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε πως το βασικό είναι να εκταμιευθεί η έκτη δόση.

Εξήγησε ακόμη ότι η ΝΔ δεν θα αμφισβητήσει όσα έχουν ήδη ψηφιστεί, πρόσθεσε ότι έως τον Ιούνιο «θα πρέπει να διαπραγματευτούμε τα νέα μέτρα αν χρειαστούν για το 2013-4» και πως «θα ζητήσουμε μέτρα ανάκαμψης για να γίνουν εφικτά τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Θέλοντας να μην υπάρξουν διαρροές από την παράταξή του κατά την ψηφοφορία της Τετάρτης, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση είναι για να υπερψηφίσουμε το ξεμπλοκάρισμα της έκτης δόσης».

Επίθεση στο Γ. Παπανδρέου


Επιτέθηκε επίσης στον Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι η ιστορία θα δείξει ότι «οι επί μέρες ελιγμοί του οδηγούσαν στο αδιέξοδο, και όχι στην ανάδειξη νέου πρωθυπουργού. Ήθελε να παρατείνεται το αδιέξοδο ώστε να παραμένει ο ίδιος η λύση».

«Διάφοροι μεγαλοπαράγοντες του ΠΑΣΟΚ», πρόσθεσε, «προσπαθούν να μας πείσουν τώρα ότι εκείνοι τάχα οδήγησαν τον κ. Παπανδρέου σε παράιτηση. Ποιοι; Αυτοί που λίγες μέρες νωρίτερα του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης; Που ψήφισαν ομοφωνα στο υπουργικό συμβούλιο για το δημοψήφισμα;», διερωτήθηκε.

Είπε επίσης ότι «με την απερίγραπτη πρωτοβουλία για το δημοψήφισμα ακυρώθηκε η έκτη δόση, αμφισβητήθηκε η παρουσία μας στο ευρώ και κατέρρευσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας».

«Δώσαμε εξετάσεις ευθύνης»


Τέλος, ο κ. Σαμαράς υπεραμυνόμενος των χειρισμών του τις τελευταίες ημέρες σημείωσε πως «όσοι νομίζουν ότι αλλάξαμε θέσεις πολύ σύντομα θα καταλάβουν τι λάθος έκαναν». Ανέφερε ακόμη ότι «επί 1,5 χρόνο δώσαμε εξετάσεις διορατικότητας τώρα δώσαμε εξετάσεις αποτελεσματικότητας και ευθύνης με την παρέμβασή μας τη σωστή στιγμή».

«Τι ακριβώς είναι προτιμότερο μεταβατική κυβέρνηση για τρεις μήνες ή καταστροφικό δημοψήφισμα; Μεταβατική κυβέρνηση ή συγκυβέρνηση; Τρεις μήνες μεταβατικός πρωθυπουργός ο κ. Παπαδήμος ή ο κ. Παπανδρέου γαντζωμένος στην εξουσία και να διασύρει τον τόπο;», διερωτήθηκε.

Υποστήριξε ακόμη πως σε τρεις μήνες η ΝΔ θα είναι έτοιμη να στήσει την Ελλάδα ξανά στα πόδια της. «Η παράταξή μας είναι για τα δύσκολα», κατέληξε.

Π. Καμμένος: Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης


Αποφασισμένος πάντως να μην δώσει ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ανεξάρτητα από τις προγραμματικές δηλώσεις, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1, υπογράμμισε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ακόμη και αν διαγραφεί από τη ΝΔ.

Εξηγώντας την απόφασή του, τόνισε ότι «η κυβέρνηση αυτή είναι μια κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά γίνεται προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου. Εάν υπογραφεί και επικυρωθεί η συμφωνία της 26ης - 27ης Οκτωβρίου, τότε μπαίνει ως εγγύηση στα ομόλογα που θα αντικατασταθούν με το PSI η ελληνική κρατική περιουσία και η ελληνική ιδιωτική περιουσία».

«Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω. Και στο απόσπασμα να με βάλουν, δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσω. Αντί να με διαγράψουν τα παιδιά μου και οι γενιές που έρχονται και να με φτύνει ο κόσμος στο δρόμο, ως προδότη της πατρίδος μου, προτιμώ να με διαγράψει η Συγγρού. Εάν θέλουν να με διαγράψουν, ας με διαγράψουν», ανέφερε.

Σε άλλες δηλώσεις του στο «Ράδιο 9» εκτίμησε ακόμη ότι θα συγκροτηθεί μία πολιτική κίνηση από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, οξεία επίθεση σε βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που εκφράζουν τη διαφωνία τους με τη συμμετοχή του κόμματος στο νέο κυβερνητικό σχήμα, υπό τον Λουκά Παπαδήμο, εξαπέλυσε ο Σωτήρης Χατζηγάκης.

Εισερχόμενος στη Βουλή για τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος, ο βουλευτής της ΝΔ εξέφρασε την αντίθεσή του σε «ορισμένα ακροδεξιά στοιχεία της ΝΔ», όπως είπε, «που με την ταμπέλα της λαϊκής δεξιάς, πάνε να αλλοιώσουν την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: