Την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ψηφίσει τη δανειακή σύμβαση χαιρέτισε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του κ. Σαμαρά, δηλώνοντας πρόθυμος και έτοιμος να συζητήσει την πρόταση του προέδρου της ΝΔ για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης, με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
«Πρώτα απ όλα», είπε ο Πρωθυπουργός, πρέπει «να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι θα ψηφίσει η Νέα Δημοκρατία τη δανειακή σύμβαση» και έκανε λόγο για μεγάλο επίτευγμα και για μια ιστορική στιγμή, με τα κόμματα να μπορούν πια να συνεννοηθούν σε θέματα μεγάλης σημασίας.
Είχαμε, τόνισε, ένα δίλημμα: ή πραγματική συναίνεση ή δημοψήφισμα. Αν υπήρχε η συναίνεση, δεν θα είχαμε ανάγκη το δημοψήφισμα, υποστήριξε, κάτι που όπως ανέφερε, το είπε και στη συνάντηση στις Κάννες. «Τους είπα, "αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι να συμφωνήσει για τη σύμβαση, δεν χρειάζεται
δημοψήφισμα", όπως και ότι οι εκλογές θα ήταν μια τρίτη, αλλά βλαπτική λύση».
Όσον αφορά τις προτάσεις Σαμαρά για μεταβατική κυβέρνηση και τη διενέργεια εκλογών, σημείωσε πως πρόκειται για ένα θέμα που πρέπει να συζητηθεί. «Δεν είναι», είπε, «ένα θέμα το οποίο πρέπει "a priori" να υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε. Διότι όλα αυτά είναι πολύ γενικές κουβέντες και αρκετά αντιφατικές», εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι όλη αυτή η συζήτηση για το δημοψήφισμα, που όπως είπε δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός, τη δανειακή σύμβαση κτλ, «έφερε πολλούς σε μια τάξη λογικής».
«Η συνεννόηση, από τη δική μας πλευρά, θα γίνει με σοβαρότητα και με βάση το εθνικό συμφέρον.
Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουμε, με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, στην εφαρμογή ενός ευεργετικού για την Ελλάδα προγράμματος. Είναι πολιτικό το θέμα, όχι διαδικαστικό. Είναι βαθιά πολιτικό», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι εξουσιοδοτεί τους κ.κ. Δημήτρη Ρέππα και Νίκο Αθανασάκη να ξεκινήσουν επαφές με αντίστοιχα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. «Θα μιλήσω κι εγώ με τον κ. Σαμαρά, για να δούμε τα επόμενα βήματα, πάνω στη βάση της ευρύτερης συναίνεσης. Και βεβαίως, όλοι θα μιλήσουμε, δεν υπάρχει θέμα, θα συζητήσουμε και θα διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.
«Είναι μια ιστορική στιγμή, να μπορούν πια τα κόμματα να συνεννοηθούν σε κάποια θέματα μεγάλης σημασίας και να μην έχουμε αντιπαραθέσεις.
Τώρα, τι σημαίνει αυτό για εμάς, μένει να το δούμε. Αλλά νομίζω ότι όλοι μας, πάνω απ όλα, είμαστε στην υπηρεσία του τόπου», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του εξάλλου, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε έκπληξη για την αντίδραση των εταίρων μας με αφορμή την πρόταση για δημοψήφισμα. «Δεν καταλαβαίνω γιατί υπήρξε έκπληξη ... Έκπληξη μου έκανε εμένα το γεγονός, ότι υπήρξε έκπληξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι «σε ανύποπτο χρόνο είχαμε πει ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η συμμετοχή μας στο ευρώ». Δεν το θέτουμε εμείς, διευκρίνισε, «αλλά έχει τεθεί επί τάπητος εκ των πραγμάτων, και όσοι δεν το κατανοούσαν, όταν το λέγαμε, μας αποκαλούσαν "εκβιαστές", ότι θέτουμε ανύπαρκτα διλήμματα».
Χθες, ισχυρίστηκε, «απλώς ήρθε η επιβεβαίωση όσων λέγαμε και το διακύβευμα είναι οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου και όλες οι αποφάσεις που έχουμε πάρει όλο αυτό το διάστημα μετά τη μεγάλη εκτροπή της χώρας μας στα ελλείμματα και το χρέος του 2009».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου