www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Σε συνεχή επαφή με τους τεχνοκράτες του Eurogroup το ΥΠΟΙΚ


Σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τους τεχνοκράτες του Eurogroup βρίσκεται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος τους ενημερώνει διαρκώς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους στο EuroWorking (ομάδα τεχνοκρατών του Eurogroup) υπάρχει μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός για το πού μπορεί να οδηγήσουν την ευρωζώνη οι απρόβλεπτες εξελίξεις στη χώρα.

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ότι ετοιμάζεται ήδη η «γραμμή άμυνας» της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ελλάδα «πυροδοτήσει» ντόμινο χρηματοοικονομικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι η ιδέα της μόχλευσης του Μηχανισμού
Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF), σε επίπεδα μεγαλύτερα του 1 τρισ. ευρώ.

Πάντως, στη συγκεκριμένη φάση οι τεχνοκράτες τηρούν στάση αναμονής, ενώ, παράλληλα, οι εμπλεκόμενοι στο πρόγραμμα ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI) φαίνεται να συνεχίζουν κανονικά την προετοιμασία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, τα στελέχη της ευρωζώνης χαρακτηρίζουν την ψήφιση της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου ως προαπαιτούμενο, όχι μόνο για την εκταμίευση της 6ης δόσης, αλλά και για την εφαρμογή του νέου δανειακού προγράμματος. Σημειώνεται ότι έως τον Μάρτιο -οπότε και λήγουν ομόλογα τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ- θα πρέπει να εισρεύσουν στη χώρα 60 δισ. ευρώ, που θα αφορούν στην επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας.

Ωστόσο, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα δύσκολο και τον Δεκέμβριο, καθώς εκτός από τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μισθούς και συντάξεις, λήγουν και ομόλογα ύψους 8 δισ. ευρώ, ενώ ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν οι δημοπρασίες των εντόκων γραμματίων του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: