www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

«Φρένο» στα σενάρια εξόδου από το ευρώ


Τέλος στα σενάρια χρεοκοπίας και αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη επιχειρούν να βάλουν κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι, λίγες ώρες προτού αρχίσει η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη Αθήνας-Βερολίνου-Παρισιού.

Μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε τη δέσμευση της χώρας του να κάνει τα πάντα για να σώσει την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Βαλερί Πεκρές, το Παρίσι επιμένει στην ανάγκη ταχείας υιοθέτησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τη διάσωση της Ελλάδας αλλά και υλοποίησης των ελληνικών δεσμεύσεων.

Κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, πρόσθεσε, θα τεθεί επί τάπητος η πρόοδος που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά στα μέτρα δημοσιονομικών περικοπών. Η κ. Πεκρές σημείωσε πάντως πως δεν θα υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τη γαλλική προεδρία μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας από άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίοι ζητούν εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν την 21η Ιουλίου και προειδοποιούν για
δραματικές επιπτώσεις από μια χρεοκοπία της χώρας ή αποχώρησή της από την ευρωζώνη.


Μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε νέα έκκληση προς τις χώρες της ευρωζώνης να εγκρίνουν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν την 21η Ιουλίου για την υλοποίηση του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Από την άλλη πλευρά, «έχουμε ανάγκη η Ελλάδα να θέσει πλήρως σε εφαρμογή το πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων», για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ από την πλευρά της η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο ενίσχυσης της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης επί μήνες ανάμεσα στις κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τόνισε ο κ. Μπαρόζο.

«Έχουμε ανάγκη από περισσότερη Ευρώπη, όχι από λιγότερη Ευρώπη, μία ουσιαστικότερη ολοκλήρωση αποτελεί μέρος της λύσης», αλλά «δεν θα γίνει από τη μία ημέρα στην άλλη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.


Ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν προειδοποίησε από την πλευρά του ότι μια πιθανή χρεοκοπία ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα έχει δραματικές επιπτώσεις για την ίδια τη χώρα, την περιοχή και την παγκόσμια οικονομία.

«Επιτρέψτε μου να πω κάτι σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι καλύτερο να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Διαφωνώ κάθετα. Ούτε η Ελλάδα ούτε η ευρωζώνη θα ωφεληθούν από αυτό», τόνισε ο κ. Ρεν μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Όπως και να το δει κανείς, είναι απολύτως βέβαιο ότι μια χρεοκοπία και/ή μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε δραματικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλα τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και τα κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και για τους διεθνείς εταίρους μας», είπε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι θα πρέπει να εκδοθούν μόνο αν συνοδεύονται από πολύ ισχυρότερη δημοσιονομική εποπτεία σε ολόκληρη την ευρωζώνη.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Κάρλος Κόστα, μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος χαρακτήρισε αδιανόητη μια αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη βάση της υφιστάμενης Συνθήκης.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Πορτογαλίας, η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει την έκδοση ευρωομολόγων - μια ιδέα την οποία απορρίπτει όμως η Γερμανία - ως απάντηση στην τρέχουσα κρίση χρέους. Ο κ. Κόστα ζήτησε επίσης μεγαλύτερη οικονομική ενοποίηση στην ΕΕ.
Τα περί χρεοκοπίας ή εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ απέρριψε και ο Γάλλος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ζαν Λεονετί.

«Δεν θα υπάρξει ούτε χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε έξοδος από την ευρωζώνη», δήλωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Επισήμανε ακόμη ότι σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, «οι Έλληνες θα έχαναν το 30% της αγοραστικής τους δύναμης... η ευρωζώνη θα βρισκόταν σε ένα παιγνίδι ντόμινο που θα σήμαινε ότι αύριο οι κερδοσκόποι θα επιτίθονταν στην Ισπανία και την Ιταλία, γιατί όχι και στην Πορτογαλία».

Εν τω μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της διεύθυνσης οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρκο Μπούτι, χαρακτήρισε «αυταπάτη» μια ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Μπούτι προειδοποίησε εξάλλου ότι ο κίνδυνος διάδοσης της προβλημάτων χρέους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι «τεράστιος».

«Υπάρχουν δύο αυταπάτες για την Ελλάδα. Η πρώτη είναι ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε ελεγχόμενη χρεοκοπία», δήλωσε ο αξιωματούχος της Κομισιόν αναφερόμενος στο σχέδιο για εθελοντική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Υπάρχουν δυσκολίες, αλλά είναι η σωστή κατεύθυνση».

Η δεύτερη αυταπάτη, σύμφωνα με τον κ. Μπούτι, είναι ότι τα προβλήματα χρέους της Ελλάδας μπορούν να απομονωθούν εντός των συνόρων της. «Ο κίνδυνος της μετάδοσης είναι τεράστιος» τόνισε.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, τις οποίες επικαλείται στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα «Ντι Πρέσε», μία ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα κόστιζε στην εθνική οικονομία της Αυστρίας 40 δισ. ευρώ.

Εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε ότι τα σενάρια αυτά είχαν εξεταστεί ήδη από την αρχή της κρίσης, οπότε και είχε διαπιστωθεί πως μια συμμετοχή της Αυστρίας στο πακέτο βοήθειας είναι σαφώς πολύ πιο συμφέρουσα.

Η Αυστρία συμμετείχε μέχρι τώρα με 1,2 δισ. ευρώ στο πακέτο βοήθειας ενώ το συνολικό ποσό της συμμετοχής της στα δάνεια προς την Ελλάδα θα ανέλθει στα 2,3 δισ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα χανόταν εάν η Αθήνα αντιμετώπιζε στάση πληρωμών.

Αυστρία: Προς επίλυση το πρόβλημα με τις ελληνικές εγγυήσεις


Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις και η ίδια η υπουργός Οικονομικών τη χώρας, η οποία επίσης έκανε γνωστό πως οδεύεει προς επίλυση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί εντός της Ευρωζώνης με το φινλανδικό αίτημα για εγγυήσεις από την Ελλάδα προκειμένου να συμμετάσχει στο δεύτερο πακέτο στήριξης της χώρας μας.

Η Αυστριακή αξιωματούχους Μαρία Φέκτερ έκανε λόγο, μιλώντας στο Reuters, για σχέδιο που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να αποφασίζει το ίδιο εάν θα κάνει χρήση της δυνατότητας αυτής.

Διευκρίνισε ότι πλέον η ιδέα είναι να καταστούν οι εγγυήσεις τόσο ακριβές, που μόνο η Φινλανδία θα νιώθει ότι είναι συμφέρουσες. «Δεν μπορεί να πρόκειται για ένα συμβατικά συμφωνηθέν προνόμιο για την Φινλανδία - θα πρέπει να είναι μια επιλογή που θα μπορεί κάθε μεμονωμένη χώρα να αποφασίζει εάν θα το χρησιμοποιήσει ή όχι» συμπλήρωσε.

«Προς αυτήν την κατεύθυνση πίεσε η Αυστρία» πρόσθεσε η Αυστριακή αξιωματούχος, μετά από ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ερωτηθείσα για το εάν συνεχίζει να θεωρεί ταμπού το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας, σημείωσε: «Δεν θέλω να σκεφτώ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μάλλον να συνεχίσουμε πάνω στην πορεία που έχουμε ξεκινήσει». Μία ελληνική χρεωκοπία θα ήταν «ασύγκριτα πιο δαπανηρός» τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση, πρόσθεσε. «Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθεια για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της αγοράς και αυτό λειτουργεί μόνο με μια συνεπή στάση και όχι με παλινωδίες» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: