www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Στο φως αδημοσίευτες συνεντεύξεις της Τζάκι Κένεντι


Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκαν στις ΗΠΑ συνεντεύξεις της Τζάκι Κένεντι που είχε δώσει σε ιστορικό του Λευκού Οίκου λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του συζύγου της και προέδρου Τζον Κένεντι.

Στις συνεντεύξεις αποκαλύπτεται η αρνητική της άποψη για πολλούς ηγέτες και προσωπικότητες της εποχής.

Έτσι, για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ είχε πει ότι είναι «φρικτός άνθρωπος». Επίσης δεν συμπαθούσε τον στρατηγό ντε Γκολ, τον οποίο θεωρούσε «κακό», ούτε τους Γάλλους που χαρακτήριζε εγωπαθείς. Για την Ιντιρα Γκάντι είχε πει ότι είναι μια γυναίκα «πικρόχολη, αριβίστρια, φρικτή».

Επίσης διηγείται ότι ο Τζον Κένεντι ήταν «ανήσυχος για την χώρα» με την ιδέα ότι θα μπορούσε να τον διαδεχτεί ο αντιπρόεδρός του Λίντον Τζόνσον, του οποίου τις ικανότητες αμφισβητούσε.

«Κάποιες φορές ο Τζακ μου έλεγε: "Πωπω Θεέ μου, φαντάζεσαι τι θα απογινόταν αυτή η χώρα αν
ήταν πρόεδρος ο Λίντον;"», λέει ο Τζάκι.

Όσο για το Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ισχυρίζεται ότι ο αδερφός του Τζον Κένεντι, Ρόμπερτ, είπε ότι ο Κινγκ ήταν μεθυσμένος στην κηδεία του προέδρου και κορόιδευε τον Καρδινάλιο Κάσινγκ που τελούσε την ακολουθία.

«Κορόιδευε τον Καρδινάλιο Κάσινγκ και ο Ρόμπερτ μου είπε ότι ήταν μεθυσμένος. Δεν μπορω να κοιτάξω μια φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ χωρίς να σκεφτώ, αυτός ο άνθρωπος είναι φρικτός».

Παράλληλα, θυμάται πως ο πρόεδρος αστειευόταν σχετικά με τον κίνδυνο δολοφονίας του. Αφού είχε συζητήσει με τον ιστορικό του Πρίνστον Ντέιβιντ Ντόναλντ αν ο Αβραάμ Λίνκολν θα θεωρείτο ένας από τους μεγαλύτερους προέδρους των ΗΠΑ έαν δεν είχε δολοφονηθεί, ο ακαδημαϊκός του είχε απαντήσει αρνητικά.

«Και μετά θυμάμαι τον Τζακ μετά την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, όταν όλα τέλειωσαν τόσο καλά, να λέει: "Αν κάποιος θέλει να με πυροβολήσει, σήμερα είναι η μέρα να το κάνει"».

Αποσπάσματα των συνομιλιών αυτών της 34χρονης τότε Τζάκι με τον ιστορικό του Λευκού Οίκου Αρθουρ Σλέσινγκερ μεταδόθηκαν από το ABC. Οι συνομιλίες έχουν διάρκεια περισσότερες από οκτώ ώρες και έγιναν τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας τον Νοέμβριο του 1963. Η Τζάκι συμφώνησε να μιλήσει στον ιστορικό υπό την προϋπόθεση ότι τα λεγόμενά της δεν θα δημοσιοποιούνταν παρά πολλά χρόνια μετά το θάνατό της.

Η Τζάκι Κένεντι πέθανε το 1994, χωρίς να έχει γράψει ποτέ τα απομνημονεύματα της. Οι συνομιλίες αυτές δόθηκαν στη δημοσιότητα με τη συγκατάθεση της κόρης της Καρολάιν Κένεντι με αφορμή την 50η επέτειο από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον πατέρα της.

Αποτελούν επίσης το θέμα βιβλίου που κυκλοφορεί σήμερα στις ΗΠΑ με τίτλο «Jacqueline Kennedy: Historic Conversations on Life with John F. Kennedy».

Δεν υπάρχουν σχόλια: