www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Περιορίζονται σε 77 οι διοικητές των νοσοκομείων

Τον περιορισμό των διοικητών νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε 77 από 131 που είναι σήμερα, τη μετατροπή οκτώ υγειονομικών δομών, την επιστημονική συνεργασία έξι νοσοκομείων με άλλα και τη μείωση των οργανικών κλινών από 46.873 σε 35.815, προβλέπει μεταξύ άλλων το τελικό σχέδιο της αναδιάταξης του ΕΣΥ.


Τμήμα του τελικού σχεδίου παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι στόχος της αναδιάταξης είναι η παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, οι οποίοι, όπως είπε, πληρώνουν 25 δισ. ευρώ τον χρόνο και εξακολουθούν να δηλώνουν ότι δεν έχουν καλή υγεία.

Το σχέδιο σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα περιλαμβάνει λουκέτα, αλλά πολλές διοικητικές
συγχωνεύσεις, επιστημονικές συνεργασίες και μείωση των κλινών σε αρκετά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οσον αφορά ειδικότερα τις συνενώσεις των κλινικών, λεπτομερείς ανακοινώσεις για τις θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Λοβέρδος, επιδίωξη είναι να μειωθούν περισσότερο οι κλίνες στις νέες δομές, οι οποίες θα είναι πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Προσεχώς θα γίνουν γνωστές και οι οκτώ δομές που αλλάζουν χρήση.

Όπως ανακοινώθηκε παράλληλα οι έξι επιστημονικές συνεργασίες αφορούν το Ωνάσειο με το Αττικό, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Λέρου, το Τζάνειο με το Μεταξά, το νοσοκομείο Γρεβενων με αυτό της Καστοριάς, το Σισμανόγλειο της Κομοτηνής με το πανεπιστημιακό της Αλεξανδρούπολης και το Παίδων Καραμανδάνειο με το πανεπιστημιακό της Πάτρας.

Στην 1η ΥΠΕ που αφορά κυρίως την Αττική, συνενώνονται διοικητικά με το Σισμανόγλειο τα νοσοκομεία Μελισσίων και το 1ο ΙΚΑ το ογκολογικό Κηφισιάς με το νοσοκομείο Πατησίων, το Αγία Ολγα με το 7ο ΙΚΑ και την Παμακάριστο, ο ʼγιος Σάββας με το 6ο ογκολογικό του ΙΚΑ, το Έλενα με το Αλεξάνδρα και το Σπηλιοπούλειο, ο Ευαγγελισμός με το Οφθαλμιατρείο, την Πολυκλινική και το 3ο ΙΚΑ. Το Σωτηρία με το Γ.Κρατικό Αθηνών, το Αρεταίειο με το Αιγινίτειο και το Ευγενίδιο, τα Νοσοκομεία Παίδων Α. Σοφία, Α. Κυριακού και Π. Πεντέλης, θα έχουν κοινή διοίκηση.

Στην 2η ΥΠΕ, που αφορά τον Πειραιά και τα νησιά, θα συνδιοικούνται το Τζάνειο με το Μεταξά. Το Θριάσειο με το Αττικό το Ασκληπιείο της Βούλας και το Ωνάσειο. Το Νίκαιας με το Δυτικής Αττικής «Α. Βαρβάρα». Το Δαφνί με το Δρομοκαϊτειο, το νοσοκομείο Σύρου με το Νάξου, το νοσοκομείο Ρόδου με αυτό της Κω και το θεραπευτήριο Λέρου, το νοσοκομείο Σάμου με αυτό της Ικαρίας και το νοσοκομείο της Μυτιλήνης με αυτό της Λήμνου.

Αναφερόμενος στο εγχείρημα των συγχωνεύσεων, ο κ. Λοβέρδος τονισε ότι «μια σημαντική εργασία φτάνει στο τέλος της και παρότι μπορεί να έχουν γίνει κάποια λάθη, το σημαντικό που μένει είναι οτι επιτέλους το συστημα υγείας θα μπορεί να μετράται».

Ιατρικός Σύλλογος: Επικοινωνιακό τρικ


Επικοινωνιακό τρικ χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας το νέο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των μονάδων του Ε.Σ.Υ.

Σε ανακοίνωσή του, κατηγορεί τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο ότι «για άλλη μία φορά μπλόφαρε παρουσιάζοντας ένα πρόχειρο και ημιτελές σχέδιο που δεν έχει καμία σχέση με αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί».

Ειδικότερα, ο Σύλλογος σημειώνει πως «η τελική πρόταση για τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ, που παρουσίασε σήμερα, έχοντας μεσολαβήσει πολλοί μήνες από την εξαγγελία μέχρι τον τελικό σχεδιασμό, που, ωστόσο, δείχνει ότι είναι πρόχειρος και ανέτοιμος στην εφαρμογή του».

Επίσης, προσθέτει, μετά και την εκπόνηση δύο σχεδίων από ομάδες εμπειρογνωμόνων- τα οποία παρ’ όλα αυτά δεν έλαβε υπόψη του- το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί μαμούθ διοικητικούς σχηματισμούς που θα προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στο σύστημα χωρίς να προσφέρουν εξοικονόμηση.

Ο Ιατρικός Σύλλογος κατακρίνει το υπουργείο πως επιχειρεί να συγκαλύψει «την απροκάλυπτη ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ για καθαρά εισπρακτικούς λόγους υπό τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Λειτουργικές Αναδιατάξεις Μονάδων Υγείας Ε.Σ.Υ"».

«Η πολιτική ηγεσία του Υ.Υ.Κ.Α, δέσμια των επιλογών και των δεσμεύσεων της συνεχίζει να αγνοεί τις εκπεφρασμένες θέσεις των ιατρικών συλλόγων και φορέων, αγνοεί τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των γιατρών και νοσηλευτών και δεν αποδέχεται τη συζήτηση με τα αιτήματα των στυλοβατών του Ε.Σ.Υ, οδηγώντας στην πλήρη κατάρρευση το Δημόσιο Σύστημα Υγείας» καταλήγει ο Ιατρικός Σύλλογος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: