www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Βέλγιο: Νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας


Για νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας- με την επιβολή τραπεζικού φόρου που θα μπορούσε να αποφέρει 50 δισ. ευρώ, και ανταλλαγή ομολόγων, με αποτέλεσμα τη μείωση του εθνικού χρέους, έως και 90 δισ. ευρώ- έκαναν λόγο διπλωματικές πηγές στο Βέλγιο, μία μόλις ημέρα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και ενώ η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέν αναζητούσαν χθες στο Βερολίνο λύση κοινής αποδοχής για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Πρόκειται για το περιεχόμενο εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, όπως διευκρινίζει τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, που μετέδωσε τις σχετικές πληροφορίες.

Οι διπλωματικοί κύκλοι που συνέταξαν το εν λόγω έγγραφο προτείνουν ακόμη ανταλλαγή των δημοσίων χρεογράφων με ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και
επενδυτικά κεφάλαια.

Αποτέλεσμα ανάλογης πολιτικής-οικονομικής επιλογής, θα ήταν να παραμεριστούν οι υποχρεώσεις της χώρας έως το 2019 και τα 30ετούς διάρκειας νέα χρεόγραφα, να δώσουν το χρόνο ώστε να αποκατασταθεί η οικονομία της Ελλάδας.

Η τελική απόφαση για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ωστόσο, ανήκει στη σημερινή σύνοδο κορυφής, με βαρύνουσα σημασία τις επιλογές της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ και του Γάλλου πρόεδρου Νικολά Σαρκοζί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: